Hlavní obsah

Pilot formule 1 musel do kokpitu nosit pleny

Aktualizováno

Nomen omen. Když vaše příjmení zní v překladu jako Rychlost, tak se nemůžete věnovat jinému sportu, než je formule 1. V tomto odvětví lze dosáhnout rychlosti až 370 kilometrů za hodinu. Scott Speed je toho živým důkazem. Patřil k prvním pilotům nově vzniklé stáje s názvem Red Bull, v F1 debutoval v roce 2006 za tým Toro Rosso. Po letech přichází s přiznáním, které v sobě v době závodnické kariéry dusil. Do kokpitu musel kvůli střevním problémům nosit pleny.

Foto: Profimedia.cz

Americký jezdec Scott Speed ​​na akci Goodwood Festival of Speed

Článek

Ještě než Američan v roce 2005 přestoupil do cirkusu F1, závodil v nižších kategoriích. A už tam se objevovaly první příznaky jeho nemoci. Zpočátku své střevní trable přičítal změně klimatických podmínek, časových pásem, jiné kultuře při cestách do Evropy. Při jejich opakování vyhledal lékaře, kteří mu diagnostikovali ulcerózní kolitidu, tedy formu zánětlivého onemocnění střev.

To se projevuje řadou nepříjemných příznaků, křečí, které vám znemožňují ovládat žaludek. Nejprve to lékaři opravdu přisuzovali stresu, ale pak všechny jejich domněnky přebila zmíněná chronická nemoc.

Red Bull sehnal Speedovi ty nejlepší lékaře, aby mohl pokračovat ve své rozjeté kariéře. Našel se nový lék, ovšem zázraky nedokázal. Odborníci dokonce uvažovali o kolostomii (žaludeční vak). Americký pilot to vyřešil pragmaticky.

Lékařský slovník

Ulcerózní kolitida:

je to chronický autoimunitní typ zánětu trávicí trubice. Kolitida znamená zánět tlustého střeva. Ulcus je latinsky vřed. Pojem ulcerózní kolitida lze tedy přeložit jako vředový zánět tlustého střeva. Nicméně vředy na sliznici se objevují až při těžkých formách onemocnění.

Kolostomie:

jedná se o vývod tlustého střeva. Bývá tím nejčastějším druhem stomie. Ústí stomie bývá většinou nad úrovní anebo v úrovni kůže a zakládá se zpravidla na příčném tračníku nebo na esovité kličce.

„Musel jsem nosit pleny. Při závodění jsem měl super schopnost se maximálně soustředit na to, co se děje na trati. Mimo okruhy jsem to vnímal jako velkou mrzutost,“ vzpomíná na krušné dny v oficiálním podcastu šampionátu nového podniku GP Spojených států.

Lidé se ho ptají: „Scotte, jaké to bylo závodit v Monaku?“ „Říkám jim, že to bylo něco neuvěřitelného, ale že by nikdy nechtěli zažít, jak se sedí v úzkém kokpitu v plenách.“

Scott Speed se chce stát velkou oporou pro lidi, kteří touto nemocí trpí.

„Lidé s ulcerózní kolitidou mají tendenci se cítit trapněji než při jakkoli jiné nemoci. A mnoho lékařů situaci zhoršuje tím, že se omezí pouze na léčbu léky. Svůj stav jsem zcela kontroloval pomocí stravy a cvičení. Lidé potřebují vědět, že mohou s nemocí žít a dělat si, co chtějí. Zvláště pak děti,“ povzbuzuje je Speed.

V kokpitu formule 1 vydržel zhruba rok a půl, aniž by na sebe nějak výrazně upozornil. Své místo ve stáji Toro Rosso přenechal Sebastianu Vettelovi. Budoucímu čtyřnásobnému mistru světa.

Poté závodil v NASCAR Sprint Cupu. Je to také trojnásobný zlatý medailista X-Games a čtyřnásobný šampion RallyCross v letech 2015–2018.

Scott Speed se stal národním mluvčím organizace Crohn’s & Colitis Foundation of America (CCFA), která se zabývá vyhledáváním sponzorů a získáváním finančních prostředků. Rovněž zprostředkovává setkávání s dalšími pacienty, kteří trpí stejnou chorobou.

Stále také spolupracuje se stájí Red Bull.

  Velká cena USA - kvalifikace na sprint dnes 23 : 30
20241018T23 : 30:00+0200
Velká cena USA - kvalifikace na sprint
Velká cena USA - kvalifikace na sprint
Velká cena USA - kvalifikace na sprint