Hlavní obsah

Pérezovo zoufalství nemá konce, Red Bull ale nad ním drží ochrannou ruku. Zatím

Rozdíl mezi oběma jezdci stáje Red Bull je už do oči bijící. Zatímco Max Verstappen dojel popáté za sebou na pole position, už v první části skončila kvalifikace pro týmového kolegu Sergia Péreze a do nedělní Velké ceny Británie vozů formule 1 bude startovat až z osmé řady roštu.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Jezdec Red Bullu Sergio Pérez vypadl už v první části kvalifikace na Velkou cenu Británie F1 a odstartuje až z 16. pozice. V nejlepší desítce na startu bude chybět popáté za sebou.

Článek

Mexičan svůj další nezdar přičítal proměnlivému počasí. „V těchto podmínkách se s autem trápím nejvíc, na trati bylo hodně kluzkých míst. Snažíme se s mechaniky pochopit příčiny problémů, ale první část kvalifikace byla hodně hektická. Navíc červené vlajky způsobené zastavením Kevina Magnussena na trati trvaly déle, než jsme původně očekávali, což neprospělo ani teplotě mých pneumatik," vysvětloval Pérez až šestnáctý kvalifikační čas.

Své potíže odůvodnil také delším zvykáním si na novou konstrukci gum Pirelli. „Máme před sebou dlouhou noc, kdy se budeme snažit porozumět, jak s pneumatikami pro závod nejlépe naložit," mínil 33letý Mexičan, jenž si nakonec o jednu pozici na roštu v neděli polepší, když byl diskvalifikován Fin Valtteri Bottas, protože v nádrži jeho monopostu Alfa Romeo nezůstalo požadované minimální množství paliva.

„Posun o jedno místo nemůže zmírnit moje zklamání. Páteční tréninkové časy mě navnadily na daleko lepší výsledek," přiznal Pérez, který se do první desítky kvalifikace nevešel popáté v řadě. Od květnového závodu v Monaku se při nich vyloženě trápí, už je to až zoufalství.

Podle šéfa Red Bullu Christiana Honera se všichni ale snaží Pérezovi pomoct. „Musíme ho podpořit. Prožívá složité soboty, odráží se to pak i do těžkostí v závodech. Jakmile se jezdci jeho kvalit něco povede, najde sebedůvěru a nepochybuji o tom, že bude patřit mezi nejlepší," tvrdí Horner a odmítá, že by Pérezova budoucnost v Red Bullu měla být kvůli jeho současným výsledkům ohrožena.

Z dalších Hornerových slov ale vyplývá, že Pérez se musí smířit s rolí týmové dvojky. „Sergio čelí jezdci, který je na absolutním vrcholu, s čímž je psychicky náročné vypořádat. Teď už je ale mezi nimi v průběžném pořadí mistrovství takové rozdíl, že by mohl snížit tlak i očekávání, které od sebe má. Musí zase jezdit s volností," tvrdí Horner s tím, že přemrštěná kritika vůči Pérezovi ale není na místě.

Skoro se nabízí dodat, zatím. „Co se Péreze týká, střízlivě vzato odvádí práci, kterou jsme od něj očekávali. Otázka, zda je dostatečně dobrý, nepřichází v úvahu. Max je stále lepší a lepší a otázka, kterou si musíme položit, je spíše jiná: Kdo by byl alternativou? Upřímně řečeno, nikoho takového nevidím," nechal se slyšet Helmut Marko, poradce stáje, která ovládá Pohár konstruktérů.

Související témata:
  Velká cena Singapuru - kvalifikace zítra 15 : 00
20240921T15 : 00:00+0200
Velká cena Singapuru - kvalifikace
Velká cena Singapuru - kvalifikace
Velká cena Singapuru - kvalifikace