Hlavní obsah

Tvrdý střet pilotů F1, zdvižený prostředníček. Lawson přiznal frustraci

Svému soku ukázal známé gesto, které je velice neslušné. Liam Lawson, pilot stáje RB, tedy rezervního týmu Red Bull, ukázal při nedělní Velké ceně Mexika vozů F1 svému soupeři Sergiu Pérezovi při předjíždění zdvižený prostředníček. K jeho smůle prst nahoře zachytili pohotoví kameramani, a tak má co sportovní veřejnosti vysvětlovat.

Foto: Carlos Perez Gallardo, Reuters

Pilot RB Liam Lawson na okruhu v Mexiku

Článek

Novozélanďan Lawson se s protivníkem dostal do konfliktu ve čtvrté zatáčce devatenáctého kola. Při pokusu o předjetí Red Bullu byl vytlačen zeširoka, udržel se sice na trati, ovšem poté se dvojice srazila v následující pravotočivé zatáčce.

Pérezův vůz utrpěl poškození hrany podlahy a bočnice, což ho podle týmu stálo ztráty na přítlaku. To ukončilo jeho jakékoliv naděje na nějaké dobré umístění. Do cíle dojel Mexičan na sedmnácté příčce. Tedy jako poslední z pilotů, kteří závod dokončili.

Po závodě se Lawson za sprosté chování omluvil. Tvrdil, že se zrodilo z frustrace v ten daný okamžik. Když se nad svým úletem zamyslel, připustil, že to bylo něco, co neměl dělat.

„Je to samozřejmě jedna z těch momentálních věcí. Polovinu kola mě blokoval a snažil se mi otrávit závod, takže jsem byl naštvaný, ale tohle není omluva. Neměl jsem to dělat a omlouvám se za to,“ sypal si popel na hlavu Liam Lawson.

Lawsonovo počínání, jak agresivní vůči Pérezovi, tak jeho následné ukázání prstem, neudělalo dojem na poradce Red Bullu pro motorsport Helmuta Marka.

„Byla to zbytečná kolize, kde vidím větší vinu na Lawsonovi,“ prohlásil Marko pro televizní stanici ORF.

Na otázku, zda bylo dobře, že Lawson alespoň ukázal ostré lokty, Marko odpověděl: „Kdyby to byl někdo jiný, ano. Ale ne sesterský tým.“

Sám Lawson připustil, že pravděpodobně nebylo ideální, jak se věci s Perezem vyvíjely.

„Nemyslím si, že to je to, co má Helmut rád,“ řekl. „Tohle jsem ale nebyl já. Nemám v povaze se takto chovat.“

Sergio Pérez hodil veškerou vinu na Lawsonova bedra a naznačil, že pilot RB mohl kolizi snadno zabránit.

„Byl jsem už před ním a nebyl žádný důvod jít do nebezpečného souboje. Nemyslím si, že šlo o příliš chytrý krok,“ podotkl Pérez.

Lawson však viděl věci jinak a tvrdil, že neměl kam uhnout.

„Snažil jsem se mu dát prostor. Vytlačil mě ale z trati a pak mi nedal prostor od té páté zatáčky. Fakt nevím, kde chce, abych jezdil,“ kroutil hlavou Liam Lawson.

Pikantní na celé záležitosti je fakt, že by se právě Lawson mohl stát Pérezovým nástupcem ve stáji Red Bull.