Hlavní obsah

Nebylo to od Maxe fér. Pokazil závod sobě i mně, čílí se Norris

Oba chtěli vyhrát a také o to hodně tvrdě v závěru na trati v rakouském Spielbergu bojovali. Jenže sedm kol před cílem Velké ceny formule 1 přišel vzájemný incident, po němž se Lando Norris hodně zlobil na nizozemského rivala.

Foto: Christian Bruna, Reuters

Lando Norris byl po kolizi s Verstappenem hodně rozčílený

Článek

Manévr, jímž se Max Verstappen snažil zabránit mu v předjetí, Brita pořádně dopálil. „Nevím, co říct, jsem zklamaný. Nemyslím, že to ke konci od Maxe bylo férové. Pokazil závod sobě i mně,“ tvrdil jezdec stáje Mclaren, který měl po kolizi tak poškozený vůz, že musel odstoupit.

Verstappen ovládl sobotní sprint i kvalifikaci, jenže snaha o páté vítězství na Red Bull Ringu mu nevyšla. Vinu za kolizi ale nepřiznal, i když schytal desetisekundovou penalizaci a cílem projel pátý. „Když sedím v autě, tak vím nejlépe, kdy a jak brzdím. Zvenku se to těžko posuzuje. Musím se podívat, proč a jak jsme se srazili, zdálo se mi, že na obou stranách byly chyby,“ líčil Vestappen.

Norris si ale stěžoval, že soupeř měnil směr během brzdění do zatáčky, což je zakázáno. „Trvám si na tom, že jsem odvedl dobrou práci. Opakovaně jsem Verstappenovi uhnul, jenže on nerespektoval, že už byl pomalejší. Udělal jsem maximum a nemluvil bych o nějaké mojí chybě. K incidentu nedošlo mojí vinou. Existují pravidla, a pokud se nedodržují, nic s tím nenadělám,“ mínil britský pilot.

Jeho krajan George Russell se po třetím místě v Montrealu prosadil podruhé v sezoně na stupně vítězů. „Když se vepředu něco stane, rád toho využiju. Viděl jsem, jak se dva jezdci přede mnou do sebe pustili, a nemohl jsem uvěřit tomu, že to oba odnesli. Na takovou příležitost jsem čekal, posledních pár kol pro mě bylo neuvěřitelných,“ uvedl vítěz rakouské Velké ceny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.