Hlavní obsah

McLaren sahá po Poháru konstruktérů, ale láká ho i titul pro Norrise

Náskok 52 bodů v čele šampionátu formule 1 sice dává Nizozemci Maxi Verstappenovi z Red Bullu dobré vyhlídky na čtvrtý titul v řadě, ale o slovo se před nedělní Grand Prix USA ještě hlásí McLaren, především Brit Lando Norris.

Foto: Profimedia.cz

Piloti McLarenu zleva Lando Norris a Oscar Piastri

Článek

Mistrovství světa má za sebou téměř měsíční pauzu, během níž se všechny stáje snažily vylepšit své vozy. McLaren jen ladil, aby vydržela letní forma. Red Bull hledal cesty, jak se vymanit z defenzívy, do níž se poslední dobou dostal.

Ze zbývajících šesti Grand Prix je maximálně možné nasbírat 180 bodů. k nimž lze dospět vítězstvím ve všech zbývajících závodech, zajetím nejrychlejšího kola a výhrou ve zbývajících sprintech v Austinu, Sao Paulu a katarském Losailu.

Z tohoto úhlu pohledu nebude snadné Verstappena dostihnout. Obhájce titulu letos vyhrál již sedm Velkých cen, jenže naposledy to bylo 23. června ve Španělsku. A v tom je naděje neustále se zlepšujícího McLarenu.

V poháru konstruktérů díky kompaktnosti výkonů své jezdecké dvojice (Lando Norris, Oscar Piastri) je už 41 bodů před Red Bullem a má velkou šanci po 26 letech ovládnout prestižní soutěž týmů.

McLaren už také připustil, že by chtěl přerušit i kralování Nizozemce. Ředitel týmu Andrea Stella upozornil, že jakákoliv podpora Norrise ve snaze získat titul se odehraje jedině v rámci týmových principů sportovního chování. „Jsme odhodlaní vyhrát, ale zájmy týmu jsou vždy na prvním místě. Sportovní duch je pro nás v závodech velmi důležitý a chceme být fér k oběma závodníkům,“ prohlásil Stella.

Norris má před sebou jasný úkol. „Chci na každé trati vyhrát souboj s Maxem a závodit tak, abych všem dokázal, že jsem nejlepší,“ naznačil Brit. Piastri je smířen se svou rolí. „Když se mě vedení stáje ptalo, tak jsem jim odpověděl, že pokud budu požádán o pomoc, udělám to. Z pohledu závodníka to pro mě není úplně jednoduché s něčím takovým souhlasit, ale jde tady o víc než pouze o mé ego,“ projevil vstřícnost Australan.

Doposud stáj nechávala oba jezdce závodit bez taktických příkazů. To se od nedělní Velké ceny USA možná změní. Oba piloti McLarenu ale nezávisle na sobě zavrhli myšlenku, že by Piastri měl být požádán o obětování výhry ve prospěch svého britského kolegy. „Není to způsob, jakým bych chtěl dojít k titulu,“ připustil Norris s tím, že týmová režie může uplatnit třeba v boji o body z horších pozic, ale sám řekl, že kdo si v závodě zaslouží vítězství, tak ho také dostane.