Hlavní obsah

McLaren neuspěl s protestem proti Norrisově trestu. Chyba není důkaz, slyšel

Stáj McLaren neuspěla u Mezinárodní automobilové federace FIA s žádostí o přezkoumání – a vymazaní – pětivteřinového trestu pro jejich jezdce Landa Norrise ze závodu v Austinu. Výsledky Velké ceny Spojených států tak zůstávají stejné a nezměnil se ani rozdíl na čele šampionátu: Max Verstappen právě před Norrisem vede o 57 bodů. Už v neděli seriál formule 1 pokračuje závodem v Mexiku.

Foto: Moises Castillo, ČTK/AP

Brit Lando Norris na okruhu v Mexiku, kde pokračuje šampionát F1.

Článek

Už dopředu se zdálo, že má McLaren pramalou šanci nedělní rozhodnutí komisařů dodatečně zvrátit, byť potrestaný incident má dozajista kontroverzní punc. Norris tehdy dostal pětivteřinovou penalizaci, protože v souboji o třetí příčku vyjel při předjíždění Verstappena mimo trať a získal takto trvalou výhodu.

Situace vyvolala rozporuplné reakce, protože se mimo závodní dráhu ocitli oba piloti, přičemž Verstappen svým agresivním nájezdem do zákruty č. 12 nedal Norrisovi jinou šanci. Brit následně po přičtení penalizace o třetí místo přišel a klesl za Verstappena.

Po necelém týdnu se ale McLaren rozhodl požádat o přezkoumání celé situace, ale aby FIA případ znovu otevřela, musela stáj podle regulí předložit nové a dostatečně významné důkazy, které nebyly známy při původním verdiktu.

Jaké to byly? „Já jsem byl před Maxem, měl jsem na něho víc než jednu délku monopostu, takže jsem nebyl útočníkem já, ale on. On tedy útočil na mě, do zatáčky vjel příliš rychle a předjel mě mimo trať. Já jsem si jen udržel svou pozici,“ popisoval v pátek sám Norris.

A právě s tím McLaren argumentoval. Snažil se ukázat, že celý incident komisaři špatně interpretovali, když označili Norrise za toho, který se snažil předjet.

Jenže jednání trvalo pouhých 25 minut, po něm komisaři FIA smetli žádost ze stolu, protože McLaren podle nich nepřinesl ony nové a významné důkazy. „Nový důkaz musí demonstrovat, že jde o chybu. Je potřeba ukázat, že nastala chyba, ona sama nemůže být důkazem, na který se odvolává článek 14 Mezinárodního sportovního kodexu FIA,“ uvedli.

A tak dál platí, že Max Verstappen vede šampionát o 57 bodů.

Zvýší v neděli v Mexiku náskok?