Hlavní obsah

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika vyhrál Sainz. Verstappen byl pod tlakem

Ve dvacáté kvalifikaci probíhajícího ročníku šampionátu formule 1 uspěl pilot Ferrari Carlos Sainz ze Španělska. Podařilo se mu tím získat první pole position v této sezóně. V Mexico City vedle něj bude startovat Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu. Z druhé řady pak vyrazí Brit Lando Norris z McLarenu a druhý závodník Ferrari Monačan Charles Leclerc.

Foto: Raquel Cunha, Reuters

Carlos Sainz ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Mexika.

Článek

Verstappenovi byl na začátku poslední části kvalifikace smazán čas pro porušení traťových limitů. „Dostalo mě to pod tlak. Včera jsem zajel málo kol, což mě vystavilo tlaku a zrušení mého aktuálně nejrychlejšího času to ještě zvětšilo. Nakonec jsem rád, že jsem se protlačil do první řady. Upřímně jsem to nečekal,“ prohlásil bezprostředně po konci kvalifikace nizozemský mistr světa.

Každým kvalifikačním startem v Mexiku Sainz vylepšil svou startovní pozici z předchozího roku. Naposledy startoval z druhé pozice, letos se dostal na vrchol. „Je nesmírně těžké zajet v Mexiku alespoň jeden dobrý čas. Mně se podařila dvě téměř identická a skoro dokonalá kola.“ radoval se Španěl.

Ferrari navíc bude mít na startu nedělní Velké ceny jako jediné z adeptů na vítězství v poháru konstruktérů oba monoposty v první desítce. „Chceme vyhrát závod a získat tím osm bodů navíc do tabulky. Začali jsme dobře a doufáme, že zítra svou práci zdárně dokončíme,“ řekl Sainz.

Třetí Norris je s výsledkem spokojený. „Na limit jsme se dostali poměrně brzy a ostatní už potom jen zrychlovali. Max, a především Carlos, jsou celý víkend velmi rychlí. Pro hlavní závod mám ale dobrou výchozí pozici,“ uvedl.

Jeho týmový kolega z McLarenu Oscar Piastri po pátečním úspěšném třetím tréninku, ve kterém zajel nejrychlejší čas, ukončil své kvalifikační pokusy už po první části. Jeho nejrychlejší čas mu byl totiž smazán pro porušení traťových limitů, konkrétně vyjetí z trati ve dvanácté zatáčce závodního okruhu. Stejně tak překvapivě nepostoupil z první části kvalifikace ani domácí závodník Red Bullu Sergio „Checo“ Pérez.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika:
1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:15,946
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,225
3. Norris (Brit./McLaren) -0,314
4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,319
5. Russell -0,410
6. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -0,705
Související témata:
  Vítěz: C. Sainz (Ferrari) Velká cena Mexika - kvalifikace Vítěz: C. Sainz (Ferrari) probíhá Živě
20241026T23 : 00:00+0200
Velká cena Mexika - kvalifikace
Velká cena Mexika - kvalifikace
Velká cena Mexika - kvalifikace
  Velká cena Mexika dnes 21 : 00
20241027T21 : 00:00+0100
Velká cena Mexika
Velká cena Mexika
Velká cena Mexika