Hlavní obsah

Nečekaná chyba. V USA narychlo měnili trofeje pro tři nejlepší jezdce F1

Parafrázovanými slovy filmového klasika by se nabízela otázka: „To by mě zajímalo, kde soudruzi z Itálie udělali chybu?“ A zvlášť to zarazí v téměř dokonalém světě formule 1. Ale stalo se – společnost Pirelli coby partner nedělní Velké ceny Spojených států nechala vytvořit speciální trofeje pro tři nejlepší piloty závodu. Oznamovala to s velkou pompou, aby nakonec umělecká díla kvůli podobnosti s jinými produkty a hrozbám žalob uklidila do zapomnění a trio Leclerc, Sainz a Verstappen „odbyla“ narychlo přivezenými náhradními trofejemi.

Foto: Kaylee Greenlee Beal, Reuters

Vítěz Velké ceny USA Charles Leclerc s náhradní trofejí

Článek

Tu cenu stvořil italský umělec Matteo Macchivalli, dal jí jméno Heroo a měla symbolizovat, že jezdci F1 jsou skuteční hrdinové.

„Jezdci jsou vždy zobrazováni jako hrdinové, a to zcela právem, protože závodí rychlostí přes 300 km/h v kokpitu vyrobeném na míru a vtěsnáni do monokoku z uhlíkových vláken. A ač je motorsport dnes bezpečnější než dříve, nic to neubírá na hrdinské povaze pilota. Pirelli se to tedy rozhodlo ilustrovat v podobě poněkud neobvyklého hrdiny, kterého dostanou tři nejlepší jezdci,“ stálo mimo jiné v tiskové zprávě Pirelli před kláním v Austinu.

Trofej měla černé tělo, pohyblivá ramena z uhlíkových vláken a chromovanou hlavu, jejíž barva vždy odpovídala cílovému umístění pilota – zlatá, stříbrná a titanová pro třetího. Jenže po závodě v Austinu nikdo z jezdců navzdory hrdinskému výkonu trofej Heroo v ruce nedržel.

Ukázalo se to totiž, že onen „neobvyklý hrdina“ nebyl zase tak neobvyklý a podobal se i jiným dříve vymyšleným figurkám, především těm od společnosti Bearbrick.

Poté, co na to bylo Pirelli upozorněno, trofeje kvůli obavám z porušení ochranných známek a hrozbě žalob okamžitě stáhlo. Podle informací Motorsport.com pak expresně letecky přepravilo z jedné z amerických kanceláří do Austinu náhradní ceny. Vítězný Charles Leclerc dostal trofej ve tvaru válce, druhý Carlos Sainz a třetí Max Verstappen pak miniaturní pneumatiku podobnou té, kterou obvykle získávají vítězové sobotních kvalifikací.

Ze stránek Pirelli zmizela tisková zpráva, která milého Heroo představovala, a nedojde ani na prodej limitované edice pro sběratele.

Zkrátka i ve světě F1 se chybuje.

Související témata: