Hlavní obsah

Mercedes potvrdil mladíka Antonelliho jako Hamiltonova nástupce

Italský pilot Kimi Antonelli se podle předpokladů stane od příští sezony nástupcem sedminásobného mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona po jeho odchodu z Mercedesu do Ferrari. Bývalá mistrovská stáj dnes v dějišti Velké ceny Itálie v Monze potvrdila angažování čerstvě osmnáctiletého Itala. Současný jezdec seriálu formule 2 podepsal smlouvu na rok 2025 a bude týmovým kolegou George Russella.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italský pilot Kimi Antonelli

Článek

Rodák z Boloni je členem juniorského týmu Mercedesu od roku 2019. Letos premiérově působí v druhé nejvyšší kategorii F2, v sezoně vyhrál sprint v Silverstonu i hlavní závod na Hungaroringu a v průběžném pořadí seriálu mu patří sedmé místo. Předtím ovládl šampionáty formule 4 v Německu a Itálii, kategorii F3 přeskočil. „Formule 1 je sen, po kterém jsem od dětství toužil,“ uvedl Antonelli.

Vůz formule 1 nadějný jezdec, jenž je považován za největší talent od současného lídra mistrovství světa Maxe Verstappena, poprvé testoval v dubnu. V pátek dostal v Monze premiérově příležitost i v oficiálním tréninku, ale jeho jízda skončila už po několika minutách havárií.

„Naše závodní dvojice pro rok 2025 v sobě spojuje zkušenost, talent, mládí a nespoutanou rychlost. Je to ideální sestava na to, abychom zahájili novou kapitolu naší historie,“ uvedl týmový šéf Mercedesu Toto Wolff. „Kimi opakovaně prokazuje, že má dostatečný talent a rychlost, aby se držel ve špičce našeho sportu. Uvědomujeme si, že to pro něj bude další velký skok směrem vzhůru, ale při letošních testech nás nadchnul a budeme ho na každém kroku podporovat,“ dodal.

Devětatřicetiletý Hamilton na konci roku opustí Mercedes po dvanácti sezonách, během nichž získal šest titulů. V únoru oznámil, že využije výstupní klauzuli. Ve Ferrari podepsal víceletou smlouvu. V letošním šampionátu se po více než dvou letech dočkal vítězství, na triumf v Silverstonu navázal i ve Spa a patří mu aktuálně šesté místo.

  Vítěz: Charles Leclerc (Ferrari) Velká cena Ázerbájdžánu - kvalifikace Vítěz: Charles Leclerc (Ferrari) konec
20240914T14 : 00:00+0200
Velká cena Ázerbájdžánu - kvalifikace
Velká cena Ázerbájdžánu - kvalifikace
Velká cena Ázerbájdžánu - kvalifikace
  Velká cena Ázerbájdžánu zítra 13 : 00
20240915T13 : 00:00+0200
Velká cena Ázerbájdžánu
Velká cena Ázerbájdžánu
Velká cena Ázerbájdžánu