Hlavní obsah

Russell byl diskvalifikován, vítězství spadlo do klína Hamiltonovi. Pódium pro Leclerca

Aktualizováno

Pilot George Russell se svého třetího vítězství ve formuli 1 nakonec nedočká. Ačkoli v belgickém Spa-Francorchamps dojel jako první, komisaři jej diskvalifikovali. Britův vůz totiž po závodě neprošel kontrolou a nesplnil minimální váhový limit. Z prvenství se tak dodatečně raduje Russellův kolega z Mercedesu Lewis Hamilton. Na druhé místo poskočil Oscar Piastri z McLarenu a třetí skončil Charles Leclerc na Ferrari. Šampionát nadále vede Nizozemec Max Verstappen.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Lewis Hamilton v čele průběžného pořadí Velké ceny Belgie.

Článek

Russellův monopost nesplnil technická pravidla. Po závodě byla jeho váha 796,5 kilogramu, což je o jeden a půl kila pod minimálním možným limitem. „Georgovu diskvalifikaci bereme na sebe. Zcela evidentně jsme udělali chybu, ze které se musíme poučit,“ uvedl šéf stáje Mercedes Toto Wolff.

„Je to zdrcující. Na trati jsme nechali všechno a moc si cením toho, že jsem cílovou čáru překročil jako první,“ napsal Russell na sociální sítí X.

Německou stáj zřejmě doběhla strategie, při které George Russell zastavil v boxech na rozdíl od jiných pilotů pouze jednou. V 11. kole měnil středně tvrdou sadu pneumatik za nejtvrdší. Na té už závod dojel, byť se v posledních čtyřech kolech musel bránit útokům Hamiltona.

Jedna zastávka znamenala, že Russellovy pneumatiky podléhaly v závěru závodu velké degradaci. Podle šéfa konkurenčního Red Bullu Christiana Hornera právě opotřebení pneumatik sehrálo při vážení vozu velkou roli. „Jsem si jistý, že ztratil více než kilogram gumy. Viděli jsme to už v pátek při trénincích. Smutná zpráva pro George, ale Mercedes očividně udělal chybu při výpočtech,“ řekl Horner pro stanici Sky.

Na trati v ardenských lesích navíc jezdci neabsolvují tradiční dojezdové kolo, při kterém mohou na pneumatiky nabrat žmolky na silnici, díky kterým je monopost o něco těžší. V Belgii totiž po průjezdu cílovou rovinkou piloti nasměrují své vozy do boxové uličky.

Místo třetího Russellova vítězství se tak ze 105. triumfu může radovat sedminásobný světový šampion Lewis Hamilton. Ten vyhrál druhý z posledních tří závodů. Na druhé místo se posunul Oscar Piastri z McLarenu, jenž kraloval minulý víkend v Budapešti. Dvojici na pódiu doplní původně čtvrtý Charles Leclerc. Tomu v závodním čase chybělo na třetí příčku více než sedm sekund.

Smolař Russell si přitom taktiku týmu nemohl po projezdu cílem vynachválit. „Skvělá strategie, jste nejlepší,“ děkoval. „Auto mělo rychlost, cítil jsem se v něm skvěle, a tak se tým rozhodl pro jedinou zastávku,“ dodal v rozhovorech po závodě.

Vinou diskvalifikace tak Mercedes musí dále čekat na umístění na prvních dvou místech, což se německému týmu podařilo naposledy v Brazílii v roce 2022.

Lídr světového šampionátu Max Verstappen limitoval škody se svým Red Bullem. Do závodu kvůli penalizaci za výměnu pohonné jednotky startoval až 11. Nakonec ale Nizozemec skončil na čtvrtém místě. Jeho nejbližší pronásledovatel Lando Norris z McLarenu navíc neprožil povedený závod a skončil pátý.

Už po startu se propadl ze čtvrtého místa na sedmé. V první zatáčce byl totiž příliš široký a dvěma koly vyjel do štěrku, což ho zbrzdilo.

Formuli 1 teď čeká měsíční pauza přestávka. Další závod proběhne na domácím okruhu Maxe Verstappena v nizozemském Zandvoortu.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19:57,566
2. Piastri (Austr./McLaren) -0,647
3. Leclerc (Mon./Ferrari) -8,023
4. Verstappen (Niz./Red Bull) -8,700
5. Norris (Brit./McLaren) -9,324
6. Sainz (Šp./Ferrari) -19,269
Nejrychlejší kolo: Pérez (Mex./Red Bull).
Průběžné pořadí MS (po 14 z 24 závodů):
1. Verstappen 277
2. Norris 199
3. Leclerc 177
4. Piastri 167
5. Sainz 162
6. Hamilton 150
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 408
2. McLaren 366
3. Ferrari 345
4. Mercedes 266
5. Aston Martin 73
6. Racing Bulls 34