Hlavní obsah

Verstappen vyfasoval trest veřejně prospěšných prací

Zdá se, že to Mezinárodní automobilová federace FIA s bojem proti nevhodným slůvkům ve formuli 1 myslí tuze vážně. Jen den poté, co šéf FIA Muhammad Sulajím řekl, že chce výrazně omezit vulgarismy jezdců, které zaznívají při přenosech, vyfasoval Max Verstappen trest veřejně prospěšných prací za to, že při čtvrteční tiskové konferenci v Singapuru použil anglický výraz „fucked“.

Foto: Edgar Su, Reuters

Max Verstappen na čtvrteční tiskové konferenci v Singapuru, kde použil sprosté slovo.

Článek

Nejprve přišla otázka od španělského novináře Roldána Rodriqueze, že to v Baku bylo poprvé v sezoně, co jeho týmový kolega Sergio Pérez byl v kvalifikaci rychlejší než on, tak zdali už pochopil důvody.

Verstappen si vzal mikrofon a odvětil: „Jakmile jsem šel do kvalifikace, věděl jsem, že je auto podělané/posr…“ Zkrátka použil zmíněný anglický termín.

O den později si ho sportovní komisaři v Singapuru předvolali na kobereček. Tam Verstappen argumentoval, že ono „anglické slovo je běžné v řeči, jak se ji naučil, přičemž angličtina není jeho rodný jazyk“. Zároveň se za své vyjádření omluvil.

Obvykle se za podobný přečin dává napomenutí či pokuta, když stejně mluvil Charles Leclerc v Monaku, dokonce se to zcela přešlo. Nicméně komisaři byli tentokrát tvrdší a rozhodli se úřadujícímu šampionovi F1 udělit trest v podobě veřejně prospěšných prací. Ty nespecifikovali, ale má je vykonat v koordinaci s generálním sekretářem FIA.

„FIA chce zajistit, aby mluva používaná například na tiskových konferencích splňovala obecně uznávané standardy pro všechny posluchače. To platí zejména o vyjádřeních účastníků mistrovství světa, které jsou vzorem ve sportu i mimo něj. Max Verstappen popsal svůj vůz tak, jak je obecně považováno za hrubé, neslušné, potenciálně urážlivé a není vhodné pro vysílání,“ stojí v prohlášení FIA.

Komisaři přidali, že ve chvílích, kdy jezdci nejsou pod tlakem, by měli být schopni své výrazy korigovat a promýšlet.

Tvrdý ortel tak přišel jen chvíli poté, co prezident FIA Sulajím začal hlasitě mluvit o omezení sprostých slov v rádiové komunikaci jezdců během závodů. „Musíme rozlišovat mezi naším sportem a rapovou hudbou. Přece nejsme rapeři! Kolikrát ti za minutu řeknou slovo na ‚f‘ (fuck)? Takoví být nechceme,“ vysvětloval.

Na tiskové konferenci, kde se dopustil zmíněného prohřešku, pak Verstappen na Sulajíma reagoval: „Copak nám je pět?“ A snažil se vysvětlit, že nadává každý, a pokud to FIA vadí, tak ať rádiovou komunikaci s nevhodnými výrazy nevysílá.

Trest veřejně prospěšných prací už Verstappen v minulosti jednou dostal. V roce 2018 po šarvátce s Estebanem Oconem musel pomáhat sportovním komisařům při závodě formule E.