Hlavní obsah

Dojel poslední, a přece mu Verstappen i fanoušci děkovali. Ricciardo se nejspíš loučil

Nejspíš to byl jeho poslední závod ve formuli 1 a skončil v něm úplně poslední z těch, kteří se dostali do cíle. „Pohádkový konec nenastal,“ přiznal sám. I tak si Daniel Ricciardo za Velkou cenu Singapuru vysloužil od fanoušků titul Jezdec dne, což bylo od nich spíš poděkování za jeho 14 sezon než ocenění za samotný Singapur. Byť v něm se 35letý Australan blýskl alespoň nejrychlejším kolem, kterým může alespoň trochu pomoci Maxi Verstappenovi k zisku dalšího titulu.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo (vlevo) a Max Verstappen před nedělním závodem v Singapuru

Článek

V F1 odjel 257 závodů, což ho řadí do elitní historické desítky. Jenže po nevýrazných výkonech (nejen) v této sezoně nejspíš přichází čas, kdy svou sedačku v týmu RB, juniorce Red Bullu, přenechá o generaci mladšímu Liamu Lawsonovi.

„Možná to byl konec. Musím se na to připravit a jsem s tím smířený,“ říkal Ricciardo po závodě v Singapuru.

Foto: Getty Images / Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo a Liam Lawson

Jeho předčasný vyhazov zatím nikdo oficiálně nepotvrdil, nicméně emoce a slzy v očích, které se u Ricciarda při rozhovoru objevily, leccos naznačují.

„Kokpit je místem, na které jsem si za ty roky zvykl, a tak jsem si chtěl užít ten – možná poslední – okamžik. V určitém momentu to (loučení) čeká nás všechny. Ano, pohádkový konec se nestal, ale musím se ohlédnout na to, co bylo. A na těch 14 let jsem hrdý,“ popisoval.

Ricciardova kariéra je výrazně spjata s Red Bullem. Právě v „áčkovém“ týmu nápojového gigantu zažil sedm ze svých osmi výher, dvakrát skončil v šampionátu na celkovém třetím místě. Patřil k němu široký úsměv, jisté fluidum, byl velkým miláčkem fanoušků, byť o výrazném jezdeckém umu mnohdy leckdo z odborníků pochyboval. Zažil štace u Renaultu, McLarenu, loni se dokázal v průběhu sezony do šampionátu vrátit právě v „juniorce“ Red Bullu s nadějí, že by mohl povýšit.

„Snažil jsem se dostat zpět do Red Bullu, ale nevyšlo to. Takže jsem si musel položit otázku: Co tady ještě dělám? Letos jsem předvedl možná několik skvělých okamžiků, ale bylo těžké je opakovat týden co týden. Možná je to tím, že je mi 35 let, možná tím, že konkurence je stále lepší a lepší.“

Jeden z těch skvělých okamžiků vyšvihl Ricciardo i na konci závodu v Singapuru. Tým ho povolal k výměně pneumatik a on následně zajel nejrychlejší kolo. Extra bod za něj nedostal, protože ten si podle pravidel mohou připsat jen piloti, kteří skončí v elitní desítce, ale alespoň ho vyrval Landu Norrisovi, čímž tak trochu pomohl Maxi Verstappenovi. Teď je Verstappen v čele šampionátu o 52 bodů, nebýt Ricciarda byl by rozdíl o bod menší.

„Pokud Max nakonec vyhraje o bod, tak jsem si od něj dneska zajistil pěkný vánoční dárek,“ žertoval Ricciardo.

Sám Verstappen mu skrz týmovou vysílačku děkoval. Jsou to dlouholetí přátelé, Ricciardo pro Sky Sports popisoval, jak mu Verstappen po letošním nevydařeném závodě v Japonsku posílal povzbuzující zprávu. „Hlavu vzhůru. Vím, čeho jsi schopen.“

Teď mu to – zřejmě při svém rozlučkovém závodě – dokázal.