Hlavní obsah

Šílený závěr v Baku, Sainz s Pérezem skončili ve zdi. Vyhrál Piastri

Aktualizováno

Velká cena Ázerbájdžánu má za sebou šílený závěr. V předposledním kole se při souboji o stupně vítězů „sestřelili“ Sergio Pérez a Carlos Sainz, což především Pérez doprovodil ostrými nadávkami. V Baku vyhrál Australan Oscar Piastri, který si připsal své druhé vítězství ve formuli 1. Druhý skončil Charles Leclerc, třetí George Russell. V čele šampionátu zůstal Max Verstappen, který má teď náskok 59 bodů na Lando Norrise. V Poháru konstruktérů se vedení ujala stáj McLaren.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Vítězem Velké ceny Ázerbájdžánu se stal Oscar Piastri z Austrálie.

Článek

„Před zastávkou jsem se nedokázal udržet v DRS zóně, po výměně pneumatik jsem se ale ocitl zase blízko a mohl zaútočit. Dostal jsem se před Charlese a pak byla těžká práce ho udržet za sebou, ale povedlo se,“ řekl Piastri, který dopomohl McLarenu se vyhoupnout do čela týmového šampionátu. Vedou o 20 bodů před Red Bullem.

Po samotném startu se Leclerc udržel v čele, a byť Piastri jezdil v dalších kolech těsně za ním, tak Monačan vedení držel i díky tomu, že sokovi povětšinou „nedovoloval“ používat systém DRS. Po sedmi osmi kolech mu ale začal ujíždět a po patnácti kolech měl k dobru už víc než pět vteřin. Pérez naopak těsně po startu předjel Sainze a posunul se na třetí místo.

Lando Norris, momentálně hlavní Verstappenův konkurent v boji o titul, se prokousával z 15. příčky. Po deseti kolech byl desátý, po patnácti - i díky zastávkám konkurentů - dokonce pátý. Nakonec i kvůli nehodě Péreze a Sainze skončil čtvrtý, jen příčku před Verstappenem.

První runda v boxech - a jak se ukázalo později i jediná - změnila rozestupy. První trojka Leclerc, Piastri a Pérez se scukla víc k sobě, což průběhu Velké ceny dodalo grády. V nájezdu do 20. kola pak Piastri ostře zaútočil na Leclerca a sebral mu první příčku. Bránil ji, jak jen to šlo, byť bylo jasné, že Leclerc se jen tak nevzdá. A že ani Pérez nechce zůstat tím třetím vzadu.

Deset kol před koncem jezdilo trio ve dvou vteřinách, k tomu se k němu blížil čtvrtý Carlos Sainz. Piastri ale volil skvělou defenzivní stopu a nedával Leclercovi šanci k předjetí, navíc v závěrečných pěti kolech mu ucukl z DRS zóny.

Leclerc se tak naopak v samotném závěru stal kořistí. Naháněl ho Pérez i týmový parťák Sainz. A právě při jednom z posledních útoků se monoposty obou střetly na dlouhé rovince a skončily ve svodidlech. Vše prošetřili komisaři Mezinárodní automobilové federace FIA, nicméně viníka nenašli a žádný z jezdců tak nedostal dodatečný trest či penalizaci.

„Těžko se to posuzuje. Jsou to nevypovídající záběry. Dostatečně obezřetní nebyly oba piloti, navíc jeli proti sluníčku, pořádně neviděli. K tomu koukají na volant,“ hodnotil situaci Josef Král, závodník a spolukomentátor Nova Sport.

Trest hrozil i Verstappenovi, který předjížděl jiné vozy po projetí cílovou rovinkou, ovšem stále za režimu virtuálního safety car a žlutých vlajek. Jezdec ale vyvázl jen s varováním, a tak se výsledky neměnily. Komisaři si posvítili rovněž na chování mechaniků McLarenu v boxové uličce, kteří běželi slavit ještě před koncem závodu. Za potenciálně nebezpečné chování dostal tým pokutu 5 000 eur.

Formule 1

Velká cena Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa v Baku:

Pořadí:

1. Piastri (Austr./McLaren) 1:32:58,007, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -10,910, 3. Russell (Brit./Mercedes) -31,328, 4. Norris (Brit./McLaren) -36,143, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1:17,098, 6. Alonso (Šp./Aston Martin) -1:25,468.

Nejrychlejší kolo: Norris.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 24 závodů):

1. Verstappen 313, 2. Norris 254, 3. Leclerc 235, 4. Piastri 222, 5. Sainz (Šp./Ferrari) 184, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) 166.

Pohár konstruktérů:

1. McLaren 476, 2. Red Bull 456, 3. Ferrari 425, 4. Mercedes 309, 5. Aston Martin 82, 6. Racing Bulls 34.