Hlavní obsah

Zachraňuju, co jste zbabrali! Verstappen vyjel na svůj vlastní tým

Dvojí šichta. Král posledních třech ročníků Max Verstappen raději závod v Maďarsku vymaže ze své paměti. To, že bojoval s tradičními rivaly, je běžná situace. Lídr letošního seriálu F1 se ale musel především na dálku dohadovat se svým servisním týmem.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Pilot Red Bullu Max Verstappenem spřádá plány na to, jak předjet Lewise Hamiltona ze stáje Mercedes.

Článek

Létající Holanďan vstoupil do druhé poloviny mizerně. Na okruhu Hungaroring obsadil až pátou příčku. Ve třiašedesátém kole mu totiž nevyšlo riskantní předjetí Lewise Hamiltona.

Nizozemec se před sedminásobného mistra světa pokusil zaútočit z velké dálky v nájezdu do první zatáčky. Nicméně mezi jezdci došlo ke kontaktu. Jako zázrakem se jeho manévr, po kterém Verstappen vyletěl do vzduchu, obešel bez větších šrámů u obou monopostů.

Hamilton tak uhájil třetí místo. Verstappen se ještě o jednu příčku propadl, když kvůli vybočení mimo trať, před sebe pustil Charlese Leclerca.

Hamilton po závodě popsal kolizi jako za závodní incident. Verstappen ale viděl moment jinak. Už v průběhu závodu nařkl Hamiltona z toho, že ho na brzdách zavřel. Za svým tvrzením si stál i po dojetí Velké ceny Maďarska.

„V Rakousku se na mě sesypala spousta keců, že jsem na brzdách měnil při střetu s Landem Norrisem směr a k tomu další ptákoviny. Přitom jsem jen nasměroval auto a následně jsem už jen držel směr… Teď mi ale Hamilton na brzdách zatočil doprava,“ popsal novinářům Verstappen.

„To byl také důvod, proč jsem probrzdil. Poté, co jsem zahájil útok, jsem si všiml, jak se ke mně blíží. Proto jsem se snažil co nejvíc auto zastavit, jinak bychom se střetli už dřív,“ uvedl dále Verstappen, který měl během závodů také několik barvitých diskuzí se svým inženýrem Gianpierem Lambiasem.

Verstappen byl ve vysílačce vůči Lambiasovi a týmu velmi kritický. Dokonce neváhal použít ani peprná slova. Nelíbila se mu totiž strategie a ani počínání Hamiltona.

„Zachraňuju, co jste zbabrali,“ vyjel na své servisáky.

 Lambiase ale po celou dobu zachovával klidnou hlavu.

Když byl po závodě Verstappen dotázán, co říká na kritiku lidí, kterým se jeho komunikace s týmem nelíbila, šampion odpověděl:  „Ať jdou všichni do háje!“

Související témata: