Hlavní obsah

Jezdec F1 vyfasoval penalizaci 50 míst

Tolika místy nedisponuje startovní rovinka jakékoliv trati královské disciplíny motorsportu. Francouzský jezdec F1 Pierre Gasly ze stáje Alpine obdržel penalizaci padesáti míst na startu pro víkendovou Velkou cenu Velké Británie na legendárním Silverstonu. Informovala o tom Mezinárodní automobilová federace (zkráceně FIA) v tiskové zprávě.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Jezdec Alpinu Pierre Gasly při tréninku.

Článek

Důvodem je kumulace penalizací za implementaci nadlimitních dílů do jeho monopostu. Každý jezdec si totiž může během sezony vyměnit pouze určitý počet součástek do formule. Pokud je limit překročen, přichází penalizace deseti míst za jednotlivou součástku na startu závodu. Gasly potřeboval na svém autě nahradit celkem pět dílů formule najednou, proto FIA jeho penalizaci nakumulovala na konečných padesát.

Konkrétně se jedná o komponenty spalovacího motoru, turbodmychadla, tepelného i kinetického motorgenerátoru a řídicí elektroniku. U všech těchto komponent již Gasly překročil povolený počet.

Na kumulaci penalizací FIA samozřejmě v pravidlech myslí, neznamená to, že by Francouz měl startovat tři zatáčky za ostatními nebo snad až ve Formuli 3, jak některé fanoušky na sociálních sítích zprvu napadlo. Výklad je takový, že pokud jezdec dostane penalizaci dosahující alespoň 15 míst, vyjede do závodu z poslední startovní pozice.

I přesto ale některé nadšence do formulí zmíněná penalizace zaujala a z Gaslyho trestu si tak trochu utahují. „To zřejmě vystartuje od francouzských hranic,“ zmiňuje jeden z nich. „Bude to první jezdec v historii, který při závodě využije trajekt nebo vlak v eurotunelu,“ reaguje další uživatel na sociální síti X na penalizaci francouzského jezdce pro britskou Velkou cenu.

Zajímavostí je, že se nejedná o rekord mezi penalizacemi jezdců v historii formule 1. Ten drží někdejší mistr světa se stájí Brawn GP, předchůdcem Mercedesu, Jenson Button, jenž při Velké ceně Mexika v roce 2015 vyfasoval penalizaci v součtu sedmdesáti míst.

Související témata: