Hlavní obsah

K jistotě postupu potřebují volejbalistky uhrát dva sety

Mohou ve skupině skončit druhé či třetí, ale taky se nemusí vůbec dostat do osmifinále. Českým volejbalistkám ale stačí dnes od 17.00 h v Düsseldorfu při závěrečném vystoupení v základní části ME k jistotě postupu i prohra 2:3 se Švédkami.

Foto: Marek Pirner

Radost českých volejbalistek ze skalpu Německa

Článek

Nyní jsou se dvěma výhrami a pěti body čtvrté, stejně jako pátý Ázerbájdžán, který už ale svou bilanci nemůže vylepšit.

Základním kritériem pro konečné umístění v tabulce je počet výher, pak body a také skóre je víc než vzájemný zápas. Při výsledku 1:3 se Švédskem, bude mít národní tým stejný poměr setů jako Ázerbájdžán a postupující by tak určoval poměr míčů, který mají aktuálně oba celky shodné. Češky by tudíž musely vyhrát jediný set větším rozdílem než v součtu tři prohrané. Porážka 0:3 by znamenala jisté vyřazení.

Naopak při jakékoli výhře nad finalistkami letošní letní Evropské ligy neskončí reprezentantky ve skupině C hůř než na třetím místě. V případě očekávané večerní porážky Německa s dosud stoprocentním Tureckem obsadí svěřenkyně trenéra Jannise Athanasopulose druhé. V tom případě by je v bruselském osmifinále čekal třetí tým ze skupiny A, tedy poražený z dnešního duelu Polsko–Ukrajina.

„Nechci se moc dívat na tabulku, i když varianty jsou jasně dané a každý si je umí spočítat. K zápasu se Švédskem musíme přistoupit tak, jako kdyby se nám zatím nic nepovedlo. Musíme obětavě skákat pro každý balón a od začátku se soustředit na to, že soupeřky chceme porazit,“ míní trenér Jannis Athanasopulos.

Související témata: