Hlavní obsah

Házenkářky berou na MS pět debutantek. Nejlepší střelkyně ligy chybí

Vrchol sezony pro české házenkářky je tu. Národní tým v úterý dopoledne odlétá do Frederikshavnu, kde se představí na mistrovství světa, které spolupořádají severské země Dánsko, Norsko a Švédsko. Norský kouč Bent Dahl odtajnil nominaci. Ze 17 hráček jich hned pět prožije premiéru na velké akci.

Foto: Adéla Kvapilová/Česká házená

České házenkářky na turnaji v Chebu

Článek

Tým se pod vedením norského realizačního týmu výrazně omladil. Bude opět spoléhat na hvězdu Markétu Jeřábkovou. Dále třeba na křídelnici Veroniku Malou nebo brankářku Petru Kudláčkovou. Zapojí však i dravé talenty Charlotte Cholevovou nebo Natálii Kuxovou, jednu z pěti debutantek.

Těmi dalšími jsou spojka Eliška Desortová, křídelnice Anna Franková a pivotky Anna Jestříbková s Katkou Dresslerovou. Právě na pivotu hledá český výběr po konci Tiché či Konečné stálici. V nominaci však nechybí i zkušená Stellnerová, která se stihla zotavit ze zranění.

V Písku 34letá pivotka spoléhá na spolupráci s dlouholetou tahounkou reprezentace Ivetou Korešovou. Ta se vrátila z mateřské dovolené a suverénně vévodí tabulce střelkyň interligy. Na reprezentaci už se však necítí. „Z házenkářského hlediska bych týmu mohla pomoct, ale moje tělo už by to asi nezvládlo. Navíc si nedokážu představit být takhle dlouho bez syna Kubíka,“ prohlásila Korešová v rozhovoru pro web svazu.

Trenér Dahl s píseckou hvězdou v kontaktu byl. „Kdyby ještě chtěla věnovat se reprezentaci naplno, o její služby bychom měli zájem. Ale jelikož dává přednost mateřství, což naprosto chápu, dáme přednost mladším,“ uvedl kouč.

Reprezentantky se připravovaly v Chebu. Generálku zvládly napůl. Prohrály 26:31 s béčkem Norska a následně porazily Slovensko 27:23. Ve skupině mistrovství světa vyzvou ve čtvrtek Kongo, v sobotu Argentinu a v neděli Nizozemsko. Do hlavní fáze turnaje postoupí tři týmy ze skupiny. „Bude to skvělá akce. Těšíme se na vrchol sezony,“ řekl Dahl.

„Naši největší přednost vidím v tom, že si každá hráčka přeje být co nejlepší a je pro ni čest reprezentovat Českou republiku. Tým si užívá společný čas, podporuje se. Máme dobré prostředí, což je základ,“ oceňoval trenér.

Nominace českých házenkářek na MS:
Brankářky:
Petra Kudláčková (DHC Slavia Praha)
Sabrina Novotná (Házená Kynžvart)
Pravá křídla:
Dominika Zachová (DHK Baník Most)
Anna Franková (TuS Metzingen, Něm.)
Pravé spojky:
Sára Kovářová (MKS Lublin, Pol.)
Markéta Šustáčková (Molde Elite, Nor.)
Charlotte Cholevová (Brest Bretagne Handball, Fra.)
Střední spojky:
Natálie Kuxová (DHK Baník Most)
Julie Franková (DHC Slavia Praha)
Levé spojky:
Markéta Jeřábková (Ikast Håndbold, Dán.)
Kamila Kordovská (Plan de Cuques, Fra.)
Eliška Desortová (HC DAC Dunajská Streda, Sloven.)
Levá křídla:
Veronika Malá (SG BBM Bietigheim, Něm.)
Adéla Stříšková (DHK Baník Most)
Pivotky:
Alena Stellnerová (Sokol Písek)
Anna Jestříbková (DHK Baník Most)
Katka Dresslerová (Házená Kynžvart)