Hlavní obsah

Česko - Bosna a Hercegovina 30:18Čeští házenkáři v úvodním utkání sezony porazili v přípravě Bosnu

Aktualizováno

Čeští házenkáři v úvodním utkání nové sezony porazili v Brně v přípravě Bosnu a Hercegovinu jednoznačně 30:18. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého v souboji týmů, které se chystají na lednové mistrovství Evropy v Německu, dominovali a ani jednou neprohrávali. Nejlepším českým střelcem byl s pěti brankami Jakub Hrstka.

Foto: Ivo Dudek, Hana Vrbková/Český svaz házené

Český házenkářský reprezentant Stanislav Kašpárek.

Článek

Národní celek měl s Bosňany odehrát o víkendu dvě přípravná utkání, sobotní zápas byl ale zrušen kvůli tomu, že balkánský tým v pátek vinou špatného počasí nemohl odletět do Česka. Soupeř nakonec vyrazil do Brna autobusem a náročné cestování se na jeho výkonu viditelně podepsalo.

Favorizovaní Češi, kteří nastoupili k prvnímu duelu od konce dubna, od úvodu vedli a postupně svůj náskok zvyšovali. V 17. minutě Reichl díky druhé brance po sobě upravil na 8:3 a v poločase měli domácí k dobru už sedm gólů poté, co se prosadil mladší z bratrské dvojice Patzelových Jonáš.

Sabatého svěřenci dominovali a náskok navyšovali i po změně stran. Nakonec dokázali zaokrouhlit počet branek na 30 a dobře si vedli i v obraně, neboť inkasovali jen osmnáctkrát. Jedinou kaňkou utkání bylo pro Čechy zranění brankářské dvojky Mizery, kterého na začátku druhého dějství museli ze hřiště odnést. Národní mužstvo navázalo na loňské vítězství nad Bosnou 27:19 z posledního Eura.

„Chtěl bych poděkovat Bosňanům, že na zápas dorazili. Museli přijet autobusem. Co se týče zápasu, myslím, že jsme byli opravdu úžasní v obraně. Mrkva v brance byl také fantastický. Byl to pro nás velmi dobrý test. Každý z hráčů si zahrál, jsme velmi spokojeni,“ uvedl v nahrávce pro média Sabaté.

Na nadcházejícím kontinentálním šampionátu vyzvou Češi v základní skupině mistry světa Dány, Portugalsko a nováčka závěrečného turnaje Řecko. První dva týmy v tabulce postoupí do další fáze, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Příprava národního mužstva na Euro vyvrcholí dvěma kempy na přelomu roku.

„Příští tréninkový kemp bude v prosinci. Je jasné, že musíme pokračovat v práci. Hráči se musejí soustředit na to, aby dál makali v klubech a zlepšovali se v tom, co potřebujeme zlepšit. V národním týmu nemáte tolik času, zlepšení přichází z toho, že dobře pracujete v klubech. V lednu se pak pokusíme co nejlépe připravit na Euro, které je pro nás obrovskou motivací,“ dodal Sabaté.

Přípravné utkání házenkářů v Brně:
Česko - Bosna a Hercegovina 30:18 (15:8)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 5/2, Piroch 2, J. Patzel 3, Štěrba 3, Kašpárek 4, Reichl 3, Babák, Rakouský, Havran, Klíma 4, V. Patzel 1, Solák, Hozman 2, Mořkovský 2, Zeman, Režnický 1.
Nejvíce branek Bosny: Burič 5. Rozhodčí: Šlezingr, Špunar (oba Česko). Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/2. Vyloučení: 3:5.
Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.