Hlavní obsah

Vltavská cyklostezka: Na kole po stopách nejdelší české řeky

Hledáte dobrodružnou dovolenou? Co takhle zdolat naši nejdelší řeku Vltavu? Tentokrát ale místo pádel a kanoe zvolte pedály a cyklistické sedlo. Vltava se dá totiž zvládnout také na kole. Stačí kopírovat vlnitou cestu řeky dle připravené cyklotrasy. Netradiční „cyklopouť“ může začít!

Foto: archiv autora, Sport.cz

Vltava může nabídnout zajímavá dobrodružství nejen pro vodáky.

Článek

Zdolávání ujetých kilometrů spojených s poznáváním zajímavých přírodních i památkových míst je lákavým zážitkem, na který budete dlouho vzpomínat. K jeho splnění může využít síť dálkových cyklotras, kterými jsou například Labská cyklostezka, cyklostezka Praha–Vídeň či právě vltavská stezka. Na poslední jmenovanou trasu se podíváme v následujícím článku, který vám nabídne základní přehled informací i tipy na oblíbené úseky.

Mapa a trasa Vltavské cyklostezky

Jak už název i úvod článku napovídají, tato stezka vás povede od šumavského pramene naší nejdelší řeky až po její soutok s Labem, který se nachází ve středočeském městě Mělník. Za tuto trasu urazíte 456,5 km.

Stejně jako Labská cyklostezka i ta Vltavská je zařazena do mezinárodních tras EuroVelo. Najdete ji označenou číslem 7 jako součást Středoevropské stezky vedoucí z Malty až po severní polární kruh.

Nejhezčí úseky Vltavské cyklostezky

#ÚsekyKmTOP místa
1Modrava–pramen Vltavy13 kmČerná hora, pramen Vltavy
2Pramen Vltavy– Stožec28 kmPamátník železné opony, PP Buková slať, Ždárecké jezírko, Stožecká kaple
3Stožec–Frýdava (přívoz)–Frymburk– Lipno n. Vlt.54 kmSchwarzenberský kanál, Račínská prameniště, Lipno, stezka korunami stromů
4Lipno n. Vlt.–Český Krumlov–České Budějovice76 kmhrad Rožmberk, Český Krumlov, nám. Přemysla Otakara II., Samsobova kašna
5České Budějovice–Hluboká n. Vlt.–Týn n. Vlt.–Zvíkov–Milešov110 kmzámek Hluboká, zoo Hluboká, Zvíkov, zámek Orlík, přehrada Orlík, tvrz Holešice
6Milešov–Radíč–Nová Živohošť–Štěchovice71 kmrozhledna a zřícenina Vrškamýk, zámek Nalžovice, Slapy, Šemíkův skok
7Štěchovice–Davle–Závist–Zbraslav–Braník–Libeň38 kmŽluté lázně, Vyšehrad, Národní divadlo, Rudolfinum, Karlín
8Libeň–Troja–Klecany–Kralupy n. Vlt.–Veltrusy–Mělník55 kmzoo Troja, zámek Troja, zámek Veltrusy, soutok Labe a Vltavy, zámek Mělník

V následujícím přehledu na vás čekají nejpopulárnější a nejzajímavější místa, která vás virtuálně provedou vltavskou stezkou po území České republiky.

Začátek dlouhé cyklopoutě vás dostane do srdce Šumavy. Avšak kde přesně začít, závisí na vašem rozhodnutí. Různé zdroje se totiž s určením startu vltavské stezky rozcházejí a uvádějí jako nástupní místa obce Modravu nebo Kvildu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv začátek, prvním zásadním záchytným bodem je pramen Vltavy. Vaše dobrodružství může oficiálně začít!

Od pramene Vltavy do Stožce

Symbolická a uměle vytvořená studánka odkazuje na 200 m vzdálený skutečný pramen, jenž se nachází ve svahu Černé hory. Vaše další putování nabere směr kolem hory Stráž, dále pokračuje na Bučinu a Knížecí Pláně, za kterými se napojí na „Jelení stezku“, jež vás dovede ke Žďáreckému jezírku. Dalším záchytným bodem je pak obec Strážný. V následujícím úseku se stezka stáčí kolmo k hranicím s Německem a přes Dolní Cazov k rozcestí Mlaka je kopíruje. Poté cesta vede do Českých Žlebů a směr Stožec, jenž je se svou nedalekou dřevěnou kaplí nutnou zajímavou zastávkou.

Ze sedla až do lipenských oblak

Z centra Šumavy cesta pokračuje podél Studené Vltavy, která před Smolnou Pecí připojí také Teplou Vltavu, od toho momentu koryto naší nejdelší řeky prakticky nespustíte z dohledu. Velmi populární úsek přichází s výhledem na největší tuzemskou vodní přehradu, kterou řeka Vltava plní.

Kolem Lipna se v rámci vltavské stezky podíváte do Nové Pece, projedete pod Pestřickým a Sovím vrchem, vše na dohled vodní hladiny nádrže. Stezka vás dále zavede za nevšedním zážitkem, díky kterému se dostanete na druhý břeh přehrady. Stačí dojet do Frýdavy a využít převozu do obce Frymburk.

Podél vodní přehrady se po krásné cyklostezce dostanete až do turisticky proslulého Lipna nad Vltavou, které vám kromě příjemných pláží určených pro koupání i rybaření nabídne také adrenalinový zážitek v podobě bikeparku a singltreku. Na místní krajinu doporučujeme také pohlédnout ze stezky korunami stromů, která ční nad městečkem.

Po stopách vodáků do Českých Budějovic

Z Lipna nad Vltavou se řeka a s ní i stezka klikatí do vodácky známého Vyššího Brodu. Další zastávkou je Rožmberk nad Vltavou se svou dominantou v podobě goticko-renesančního hradu. Po dalších 30 km vás vltavská stezka zavede do jednoho z nejkrásnějších měst v České republice. Na řadu totiž přichází Český Krumlov, jenž byl v roce 1992 zařazen do seznamu dědictví UNESCO.

Po malebném Krumlovu se cyklistická cesta od řeky trochu vzdaluje, další jejich spojení pak přichází až v další vodácké mekce, kterou je Zlatá Koruna. Necelé dvě dekády kilometrů vás nasměrují do jihočeské metropole ležící na soutoku Vltavy a Malše. Téměř statisícové České Budějovice nabízejí fanouškům památek například náměstí Přemysla Otakara II., dominikánský klášter či Jihočeské muzeum.

Malebná Hluboká a osvěžení na Orlíku

Velmi atraktivním cílem, který se nachází na vltavské cestě, je Hluboká nad Vltavou se svým novogotickým stejnojmenným zámkem a nedalekou zoologickou zahradou. Příjemným odpočinkem po ujetých kilometrech může být také čas strávený u některých z rybníků, z nichž ten největší a nejblíže cyklostezky nese název Bezdrev.

Z Hluboké se Vltava a s ní i stezka přesouvají do Týna nad Vltavou a dále prochází kolem nedalekého Písku. Táborskou pahorkatinou se trasa klikatí okolo soutoku Otavy a Vltavy u hradu Zvíkov. Po pravém břehu pak cyklostezka stoupá severním směrem podél další vodní nádrže, kterou je Orlík se svými památkami, jakými jsou zámek Orlík nad Vltavou, rozhledna Milada či tvrz Holešice.

Kolem Slap až do Prahy

Za Milešovem se z přehrady Orlík stává vodní nádrž Kamýk. Ta nese název podle další cyklistické zastávky, kterou je městečko Kamýk nad Vltavou. Benešovská pahorkatina Vltavu v úseku vodní nádrže Slapy pořádně rozvlní, avšak pro „cyklisty-poutníky“ to znamená mírný odklon od řeky. Cyklotrasa meandry toku nekopíruje, ale stáhne vás do obce Radíč a dále pak do Nové Živohoště.

Abyste mohli po své vltavské cestě pokračovat dále, je potřeba opět využít přívozu, který vás zaveze do Živohoště a tím i na levou stranu břehu Vltavy. Odtud vás čeká putování kolem dlouhé slapské přehrady přes obce Buš a Slapy do Štěchovic, kde se cyklotrasa přímo k řece přimyká.

Praha vítá cyklisty

Ruku v ruce říční tok i cyklostezka pokračují kolem soutoku Vltavy se Sázavou, přes Vrané nad Vltavou až do Prahy. Vstupním místem je Zbraslav, která díky svému mostu u nedaleké Ottovy vily přenáší cyklostezku opět na pravý břeh toku. Trasa dále vede kolem Komořan, pod Modřany směrem na Braník. Postupně se před vámi otevírá samotné centrum metropole, jehož pomyslnou historickou branou a čestnou stráží se stává Vyšehrad.

Cesta pokračuje přímo podél řeky po tzv. nábřeží, které se klikatí od Výtoně až k Národnímu divadlu. V okolí Karlova mostu se cyklostezka stává součástí rušné ulice, o necelý kilometr dále ale opět padá přímo k řece a pokračuje Dvořákovým nábřežím. V Karlíně můžete využít nedávno postavenou asfaltovou cyklostezku, která vás zavede skrz Libeň na druhou stranu řeky. Tím se vltavská trasa napojí na boční část nejznámější evropské cesty jménem Labská cyklostezka.

Skrz Veltrusy až k soutoku s Labem

Přes Troju, ve které můžete navštívit pražskou zoo, a Roztoky stezka pokračuje do Klecan. Do těsné blízkosti toku se trasa přiblíží opět až u Libčic nad Vltavou. Dalším zajímavým záchytným bodem jsou Kralupy nad Vltavou a nedaleký zámek Nelahozeves či zámek ve Veltrusích, který nabízí krásné zahrady s daňčími oborami.

Před absolvováním posledního úseku je možné si vyšlápnout na nedaleký čedičový vrchol Říp. V závěrečných kilometrech těšení se na cíl můžete ještě navštívit zoopark Zelčín, u kterého se nachází technická zajímavost v podobě Vraňansko-hořínského plavebního kanálu. Finišem se pak pro vás stane malebné město Mělník, které vás přivítá zámečkem i vinicemi nacházejícími se přímo u soutoku Labe s Vltavou, kde vaše dobrodružství končí.

Související témata:
Cykloturistika
EuroVelo