Hlavní obsah

Jako Lužánky, rozhlížel se Ondra. Maďarský maraton na stěně komplikují tropy

Náročné čtyři dny odstartovaly v Budapešti Adamu Ondrovi. Ani ne tak psychicky, pozici pro boj o olympijské hry má dobrou, ale fyzicky dostane jeho vytáhlá postava pořádně zabrat. „Klíčové bude vydržet čtyři maratonské dny,“ hlásí nejlepší český lezec v maďarské metropoli.

Foto: Olympic information services

Adam Ondra při kvalifikaci v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Čtyři takzvané městské sporty, které se při hrách v Paříži budou konat na Place de la Concorde, mají společný systém olympijské kvalifikace. Nejprve se všichni adepti potkali v půlce května v Šanghaji, o měsíc později si dávají dostaveníčko v Budapešti.

„Park je nedaleko centra, něco jako na Lužánkách,“ s úsměvem se brněnský rodák Ondra rozhlížel po univerzitním areálu kampusu Ludovika, kde se konají soutěže ve sportovním lezení, cyklistickém BMX freestyle, skateboardingu a breakingu (neboli breakdance).

Ondra přijel do Maďarska v dobré pozici. V Šanghaji skončil třetí, do Paříže se nominuje dvanáct nejlepších. Teoreticky tak může mít jistou účast už po kvalifikaci, která se koná ve čtvrtek a v pátek. „Takže si tu můžu zazávodit pod ne příliš velkým tlakem,“ hřálo ho.

V úvodním díle kvalifikace, tedy boulderingu skončil druhý, v pátek ho čeká lezení na obtížnost. Sobota je zasvěcena semifinále a neděle finále.

„Navíc na stěně, která byla použita při mistrovství Evropy v Mnichově před dvěma lety, kde jsem byl v obtížnosti první,“ s úsměvem připomíná. „Je pravda, že příprava mezi Budapeští a Šanghají nebyla ideální vzhledem k nachlazení, dvakrát jsem na pár dnů přerušil přípravu, ale poslední tréninky vypadaly dobře,“ hodnotil 31letý Ondra.

Náročnost čtyřdenního programu umocňují vedra, která v Budapešti panují. Však v pátek mají teploty atakovat 35 stupňů. „Měl jsem dobrý pocit, když jsem si v Šanghaji zvykl na teploty nad 30 stupňů. Pak jsem se vrátil a v Evropě bylo docela chladno, teď zase přicházejí tropy,“ popisoval teplotní výkyvy.

„Ale naší výhodou je, že areál není na betonovém prostranství jako v Šanghaji, ale mezi stromy,“ kvituje.

Při lezecké premiéře pod pěti kruhy skončil Ondra v Tokiu šestý, tehdy se závodilo v trojkombinaci disciplín, pro hry v Paříži se oddělilo lezení na rychlost, což je pro něj nejméně oblíbená z disciplín. Při absenci zraněné BMX cyklistky Ivety Miculyčové je při kvalifikaci největším trumfem Česka, které má v Budapešti zastoupení jen v lezení.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.