Hlavní obsah

Češi připouští před šampionátem jen zdravou nervozitu

V Mekce svého sportu budou čeští reprezentanti v boxlakrosu bojovat o co nejlepší výsledek ze světového šampionátu. Národní tým na mistrovství světa zatím nikdy nechyběl a letos v americké Utice pomýšlí na umístění v top pětce.

Foto: Kateřina Hrubá/Česká lakrosová unie

Čeští boxlakrosisté vyrazili na světový šampionát do Utiky.

Článek

Češi na šestém světovém šampionátu v boxlakrosu nastoupí v základní skupině D postupně proti Jamajce, Tchaj-wanu a Skotsku. Cílem národního týmu je postup ze skupiny z prvního místa. „Chceme jít z každého zápasu s hlavou vzhůru a pocitem, že jsme do něj dali všechno. Určitě se popereme o co nejlepší umístění,“ říká hlavní trenér Petr Poupě.

Do USA dorazí výrazně omlazený tým, což může být pro některé hráče náročné. „Rozhodli jsme se dát šanci mladším hráčům, aby nasbírali zkušenosti pro mistrovství Evropy, které se bude hrát za necelé dva roky v Praze. Pro tyhle kluky to bude určitě něco nového, ale samozřejmě je super, že si to zažijí,“ pokračuje Poupě.

Jedním z mladších hráčů v týmu je také brankář Josef Slavík. Ten se však náporu na psychiku nebo nějaké formy rozhození neobává. „Šampionát beru jako výzvu. Myslím si, že mít obavy není na místě. Už jsem se za svoji dosavadní kariéru ocitl v bráně v důležitých a velkých zápasech a řekl bych, že mě to vždy jenom vyburcovalo k lepším výkonům. Věřím, že budu jen zdravě nervózní,“ zmiňuje Slavík odhodlaně.

Světový šampionát v boxlakrosu

Světový šampionát se v Utice ve státě New York odehraje od 20. do 29. září. Češi budou obhajovat sedmou pozici. První boje začínají tento pátek, Češi vstoupí do turnaje o den později až jako úplně poslední. Turnaje se zúčastní 28 týmů. Premiérové mistrovství světa čeká v této disciplíně ženy, jejichž turnaj bude mít 10 účastníků. Všechny zápasy českého týmu bude živě vysílat stanice Sporty TV.

Naopak mezi nejzkušenější se v týmu řadí Pavel Došlý, který už několik světových šampionátů za sebou má. Kromě toho, že bude přímo na hřišti, jede do USA také v roli jednoho z asistentů trenéra. „Je to trochu složitější postavení, ale jsem na něj už zvyklý z klubu. Zájem byl primárně, abych trénoval, ale upřímně, vzdát se hraní je pro mě stále ještě trochu těžké. O to víc jsem se v létě snažil, abych na tom byl dobře fyzicky a v zápasech, ve kterých nastoupím, mohl odvést maximum,“ vysvětluje Došlý.

Ambicí českého mužstva je vylepšit loňské sedmé místo. „Osobně bych byl rád, pokud bychom s jistotou postoupili do čtvrtfinále, tam sehráli důstojný zápas a následně hráli co nejlépe o páté až osmé místo,“ dodává realisticky Došlý.

Česká reprezentace odletěla do dějiště šampionátu v úterý. Před startem mistrovství světa ji čeká ještě přípravné utkání proti nejtěžšímu možnému soupeři – Kanadě, která ovládla všechny dosavadní šampionáty.

Zápasy české boxlakrosové reprezentace na MS v základní skupině
Jamajka–Česko 22. 9. v 2.15 SELČ
Česko–Tchaj-wan 23. 9. v 0.15 SELČ
Česko–Skotsko 23. 9. 23.30 SELČ
Související témata: