Hlavní obsah

Vnitřní boj ve slovenské reprezentaci. Útočník z NHL hrozí bojkotem

Slovenskou hokejovou reprezentaci už za necelé dva týdny čeká důležitý kvalifikační turnaj na zimní olympiádu v Miláně, jenže možná ještě před ním podstoupí složitější vnitřní boj. Vedení celku oficiálně oznámí nominaci v pondělí, nicméně v týmu se mají objevit i hráči z KHL, což se však nelíbí třeba útočníkovi Calgary Flames a slovenskému tahounovi na posledním MS Martinu Pospíšilovi.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský tým na mistrovství světa v Ostravě

Článek

Je to na Slovensku s hráči KHL už dlouhé měsíce zvláštní kličkovaná. V roce 2023 nedostali pozvánku na světový šampionát, aby „byl klid na přípravu“. O rok později, když mistrovství hostilo Česko, zase přišla alibistická zpráva, „že hráči z KHL nejsou k dispozici ze zdravotních, osobních, rodinných či jiných důvodů.“

Nicméně v létě se uskutečnil průzkum, v němž slovenské kluby daly hráčům z KHL definitivní zelenou. „Hokejové hnutí se přiklání k verzi, že by reprezentace měla být na jednotlivých turnajích v co nejsilnějším složení, a to bez ohledu na klubovou příslušnost hráčů. Trenéři tak budou mít při nominacích na mezinárodní turnaje volnou ruku,“ stálo v tiskovém prohlášení svazu.

Trenér Craig Ramsay a generální manažer reprezentace Miroslav Šatan toho využijí. Jak napsal Sport.sk, tak jedním z nominovaných bude i Mário Grman, který po minulé sezoně odešel z Vítkovic do Vladivostoku.

„Po posledním mistrovství jsem jim (vedení reprezentace) řekl, jdu do KHL a že vždy, když mě povolají, rád se připojím k týmu. Teď v srpnu máme kvalifikaci na olympiádu a pozvali mě, jsem z toho opravdu šťastný,“ cituje deník jeden ruský telegramový účet. A na doplňující otázku, zda o situaci mluvil i s jinými Slováky v KHL, Grman odpověděl: „Ano, máme tu osm nebo devět hráčů, poslední roky to byla těžká situace. Ale teď se na Slovensku změnila vláda a změnili to. Už nás mohou povolat.“

To ale zaskočilo zmíněného útočníka Martina Pospíšila, který působí v NHL. Ten už má nominaci jistou, ale teď ji zvažuje. „Ta zpráva mě zaskočila. Musím tu informaci nejdřív zpracovat a v nejbližších dnech se rozhodnu, zda přijedu reprezentovat,“ řekl pro slovenský Denník Šport.

Bratislava hostí jeden ze tří kvalifikačních turnajů - Slovensko se na něm od 29. srpna do 1. září střetne s Rakouskem, Maďarskem a s Kazachstánem, přičemž na olympijské hry postoupí jen vítěz každého turnaje. I proto Slovensko chce ten nejsilnější tým bez ohledu na klubovou příslušnost.

„Jsem člověk, který má morální zásady, přes které se dá těžko přejít. Je pro mě pořád čest si obléknout národní dres, někdy však musí jít sport bokem. Mluví se mi o tom teď těžko a rozhodnu se v nejbližších dnech.“

Web sportnet.sme.sk upozornil, že k účasti hráčů z KHL ve slovenské reprezentaci se v minulosti negativně vyjádřil také například Róbert Lantoši (HC Bílí Tygři Liberec) a Peter Cehlárik (Leksands IF) přiznal, že z KHL odešel právě kvůli válce na Ukrajině.