Hlavní obsah

Waterloo pro Růžičku, hokejový trenér ve volbách vyhořel. Neuspěli ani Obst s Kůrkou

Ve čtvrtek oslavil jednašedesáté narozeniny, o pár dní později k nim ale Vladimír Růžička moc pěkný dárek nedostal. Politické ambice kapitána olympijských šampionů z Nagana a trenéra dvojnásobných mistrů světa skončily pořádným waterloo…

Foto: Profimedia.cz

Hokejový trenér Vladimír Růžička s manželkou Marií Růžičkovou.

Článek

„Rozhodl jsem se kandidovat za stranu PRO do europarlamentu z důvodu, že bych chtěl, aby se zlepšily podmínky českých sportovců. A z důvodu národních zájmů,“ soukal ze sebe trochu krkolomně před dvěma měsíci na tiskové konferenci strany PRO politického aktivisty a právníka Jindřicha Rajchla.

Růžička se snažil do Evropského parlamentu dostat z posledního, osmadvacátého místa kandidátky. Strana PRO volby pojala jako referendum o koaliční Fialově vládě a jako odraziště pro sněmovní volby v roce 2025.

Rodák z Mostu Růžička obdržel jen 397 přednostních hlasů, což byl sice šestý nejvyšší počet ve straně, zároveň to však dělá pouhých 0,62 procenta ze všech kandidátů Rajchlovy partaje. Ta celkem získala 2,15 procenta hlasů a do Evropského parlamentu se nedostala.

Růžička se tak nyní bude moct plně soustředit na restart své kdysi úspěšné kariéry, která v posledních letech strmě padá. V předminulé sezoně byl odvolán ze střídačky extraligového Litvínova. Tu minulou načal v druholigovém Ústí nad Labem, loni v září přijal nabídku od mnohem slavnějšího Slovanu, toho z Bratislavy. Tam však vydržel necelé tři měsíce. V nadcházejícím ročníku bude trénovat rodný Most v tuzemské třetí nejvyšší soutěži.

V Rajchlově straně kromě Růžičky kandidoval také bývalý československý cyklista Jozef Regec (startoval na LOH 1988 v Soulu) a v minulosti senátor, který dostal 159 hlasů. „Čekali jsme o něco více, nicméně vysoká volební účast v Praze a v Brně logicky náš výsledek snížila. Mnoho voličů se rovněž obávalo propadlého hlasu, a tak se nakonec rozhodli preferovat jiné strany, které byly preferovány médii i agenturami. Tento výsledek je pro nás dobrý základ pro mnohem důležitější volby, které se budou konat příští rok na podzim. Pevně doufám, že v nich hranici pěti procent přesáhneme,“ uvedl šéf strany Rajchl.

Foto: ČTK / René Volfík, Profimedia.cz

Jan Obst na snímku z roku 2010.

Lépe si nevedl ani vítěz olympiády z roku 1968 Jan Kůrka. Někdejší sportovní střelec kandidoval v 81 letech na devátém místě za SPD, v Okamurově straně dostal 337 hlasů.

Neúspěšně kandidoval za ČSSD (strana Jiřího Paroubka) i Jan Obst, někdejší šéf českého fotbalu (7 hlasů).

Uspěl naopak lídr kandidátky Přísahy a Motoristů Filip Turek. Bývalý automobilový závodník a sběratel historických automobilů získal coby nestraník za Přísahu a Motoristy druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů (152 196).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.