Hlavní obsah

Voráček porazil Pastrňáka. O2 arena se bavila exhibicí hokejových hvězd

Aktualizováno

Po skoro dvou letech zase coby hráč vstoupil do hokejové šatny, oblékl výstroj a moc se těšil, že si po zápase dá se svými kumpány vítězné pivo. To se Jakubu Voráčkovi splnilo, protože jeho tým porazil v sobotní exhibici výběr Davida Pastrňáka 8:5. Duel byl – vedle charitativního rozměru – i vzpomínkou na zlatý květnový šampionát. Hrál se před skoro zaplněnou O2 arenou (12 109 diváků), a že v Česku hokejová euforie ještě neopadla, dokazovala i „nekonečná“ fronta na autogramy.

Sestřih exhibičního zápasu hokejových hvězdVideo: Sport.cz

Článek

„Když je o zápas takový zájem, nechtěl jsem, aby z toho byla šaškárna. Lidé se bavili, viděli hráče i legendy, které nehrají. Najednou se mohou mrknout na Davida Výborného, Jardu Bednáře, zavzpomínat na staré šampionáty, které se vyhrávaly dřív. Konec srpna je i dobrý termín, chytíte hodně kluků, než odjedou do Ameriky na kempy. Jsem rád, že kluby nám uvolnily i většinu kluků z extraligy, za to jim patří velký dík,“ řekl Jakub Voráček, hlavní duše zápasu.

Duelu se účastnilo 13 úřadujících světových šampionů, na ledě je doplnili třeba i jejich trenéři Tomáš Plekanec, Ondřej Pavelec či Marek Židlický. Byli tu také borci ze zlaté generace jako David Výborný, Tomáš Vlasák či Jan Hlaváč.

Před začátkem utkání se držela minuta ticha za amerického hokejistu Johnnyho Gaudreaua, kterého spolu s jeho bratrem ve čtvrtek zabil opilý řidič. Svůj poslední zápas Gaudreau odehrál 23. května při světovém šampionátu právě v pražské O2 areně. A vzpomínal na něj i sám Voráček: „Nejdřív tomu nechcete věřit. Bral jsem to hlavně tak, že Johnny je táta od dvou malých dětí, strašná zpráva. Byl to tichý kluk, ale když jste si s ním dali dvě piva, jazyk se mu rozvázal. Bohužel to tam máme nahoře někde napsané. Je to jedna z největších tragédií v historii hokeje.“

Vítězné pivo nebude jen jedno, těšil se po exhibici v O2 areně Jakub VoráčekVideo: Sport.cz

„Je to hrozně smutný, co se stalo… Těžko se tomu věří. Celé jeho rodině vyjadřuji upřímnou soustrast. Jsme moc rádi, že jsme ho mohli takhle uctít. Měl jsem to štěstí, že jsem Johnnyho i jeho rodinu mohl dost dobře poznat při Utkání hvězd. Je mi to strašně líto, nějaké slzičky padly. Ty poslední dva dny jsou hodně smutné,“ přidal Pastrňák.

V průběhu zápasu se pak potleskem vzpomínalo i trio Čechů – Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří tragicky zahynuli před 13 lety při leteckém neštěstí u Jaroslavli.

Ale mnohem víc bylo při zápase důvodů k úsměvu. Třeba když Karlos Vémola přišel na střídačku Pasta teamu ocenit Tomáše Kundrátka a Michala Kempného za jejich rvačku z jarního play off extraligy, aby později oba byli součástí zlaté pražské party.

Hrálo se v dobré atmosféře, která chvílemi připomínala tu elektrizující z květného šampionátu. Halou se znovu valila mexická vlna i pokřik: „Kdo neskáče, není Čech.“ Zápasem opět provázel Libor Bouček, jen Boba a Bobka vystřídal Kluk Puk, maskot Nadace Jakuba Voráčka, na jejíž konto výtěžek ze zápasu směřoval.

Fotogalerie

Hráči se znovu sešli v hotelu Stages, kde během šampionátu bydleli, a útočník Roman Červenka říkal: „Je to příjemné déjà vu.“ Pastrňák doplňoval: „Jak jsem vešel do hotelu, hned se mi vrátily vzpomínky na oslavy po finále. Dýchlo to na mě. Připomenout si mistrovství světa je krásné, stejně jako vzpomínky na poslední zápas turnaje.“

A i na ledě, byť je konec srpna, hráči jsou v přípravě a mnozí už po kariéře, se hrál solidní mač. Ve Voráčkově výběru se hattrickem blýskl Jiří Tlustý, v Pastrňákově týmu zase Ondřej Beránek a sám „šéf“ dal dva góly.

Tým Voras – Tým Pasta 8:5 (4:3, 3:1, 1:1)
Branky: 8., 17. a 37. Tlustý, 39. a 60. Kubalík, 13. Nečas, 19. Voženílek, 33. Rutta – 6., 11. a 39. z trest. střílení O. Beránek, 6. a 41. Pastrňák.
Tým Voras: Pavelec (21. Kacetl) – Krajíček, Hronek, Němec, Krejčík, Rutta, Barinka – Nečas, Novotný, Voráček – Voženílek, Flek, Kubalík – Bednář, Čajánek, Tlustý. Trenéři: Martin Ručinský a Slavomír Lener.
Tým Pasta: Neuvirth (21. Mazanec) – Kundrátek, Ščotka, J. Nedvěd, Nakládal, Židlický, Hájek, Kempný – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Výborný, Hanzal, O. Beránek – Hlaváč, J. Hlinka, Vlasák – Klepiš. Trenéři: Radim Rulík, Jiří Kalous a Martin Růžička.
Související témata: