Hlavní obsah

Hráči z KHL ano, klenot ze zámoří ne. Slováci řeší absenci hvězdy

Vyhrocené téma účasti hráčů z ruské KHL při nadcházející olympijské kvalifikaci zastínilo na slovenské scéně skoro vše další. V pozadí zůstaly i absence Juraje Slafkovského, Erika Černáka a Petra Cehlárika. Prezident svazu Miroslav Šatan k hráčům z NHL Slafkovskému a Černákovi jen stroze poznamenal, že v určitých momentech vázla komunikace, a nakonec je neuvolnily jejich kluby.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Juraj Slafkovský ze Slovenska během utkání čtvrtfinále MS s Kanadou v Praze

Článek

Řeší se hlavně slovenský hokejový klenot ze zámoří - Slafkovský z Montrealu. Kromě Šatanova zdůvodnění přicházejí informace, že za absenci mohou jeho problémy se zády. „Nebude reprezentovat z preventivních důvodů. Nic moc vážného, ​​ale Juraj má nějaké problémy se zády. Rozhodnutí bylo přijato ve spolupráci s Canadiens,“ uvedl v příspěvku na sociální síti X zámořský novinář Nicolas Cloutier ze sportovní televize TVA Sports.

Tři jiné možné důvody tajemstvím obestřené absence nastínil ve slovenských médiích bývalý obránce NHL a televizní expert Boris Valábik. „Nevím přesně, co se děje mezi svazem a Jurajem, avšak podle mě přicházejí v úvahu tři scénáře. Buď se chtěl svědomitě připravovat na nadcházející sezónu NHL a upřednostnil ji před reprezentací, nebo ho nepustil klub, protože s ním podepsal rekordní kontrakt a nechce, aby se zranil. V úvahu také přichází možnost, že v jeho rozhodnutí mohlo hrát roli určité znechucení z uplynulého mistrovství světa v Česku.“

Jisté je jedno, samotný Slafkovský hrát původně rozhodně chtěl, což potvrdil krátce poté, co 1. července podepsal novou osmiletou smlouvu s Canadiens v celkové hodnotě 60,8 mil. dolarů. „Jsem připraven reprezentovat moji zemi, ale rozhodnutí není na mně. Rozhodovat o tom bude vedení Canadiens,“ připomněl tehdy.

Žurnalista Cloutier připomněl, že vedení Canadiens si chrání svůj klenot jako oko v hlavě. Slafkovský byl ve své druhé sezóně v NHL platným členem prvního útoku. Vstřelil dvacet gólů a nasbíral 50 bodů v 82 zápasech základní části. Reprezentoval na mistrovství světa v Česku. Přestože se mu v osmi duelech nepodařilo skórovat ani jednou, patřil k nejlepším slovenským hráčům na turnaji a zaznamenal osm asistencí.

Zároveň doznívají spory o hráče z KHL v národním týmu. Je otázkou, jestli jejich přítomnost bude mít vliv na kabinu.

V kvalifikaci se od 29. srpna z hráčů z ruských klubů představí obránci Mário Grman, Martin Gernát a útočník Adam Liška.

Poslední týdny nastartovaly na Slovensku i další třaskavé debaty, a to o obsazení postu reprezentačního trenéra. Když se jím v srpnu 2017 stal nyní třiasedmdesátiletý Kanaďan Craig Ramsay, málokoho napadlo, že na lavičce národního týmu začne i osmou sezónu za sebou.

Důvod? Nepovedlo se vychovat jeho nástupce - Slováka, který by povýšil z role asistenta.

„Očekáváme, že nám (Ramsay) pomůže vychovat i trenéry, proto se u něj asistenti budou střídat,“ řekl v minulosti šéf svazu Šatan. Po boku Kanaďana se objevilo 10 asistentů, ale žádný z nich podle svazu ještě nenaplnil očekávání, aby mohl nastoupit na žhavou židli.

„Ještě nevidím nástupce, který by to mohl po Craigovi převzít,“ uvedl svazový šéf po předposledním prodloužení smlouvy s Kanaďanem. To zatím poslední přišlo tento týden. „Těšíme se z toho, že trenér, který změnil naši filozofii, pokračuje,“ vyjádřil se po podpisu další roční smlouvy Šatan.

Podobně jako ohledně účasti hráčů KHL v reprezentaci je i v otázce trvajícího Ramsayho angažmá slovenský hokejový národ rozdělen. Jedna skupina vítá jeho pokračování, jiní volí více či méně ostrou kritiku a na lavičce už si přejí Slováka. Mnozí experti s reprezentační minulostí ovšem podle slovenských médií při námitkách zůstávají raději v anonymitě.

Rozhodně mezi ně nepatří rekordman v počtu reprezentačních startů (194) Dominik Graňák. Ten je se svazovým rozhodnutím spokojen. „Z mé zkušenosti s ním můžu říct, že odvádí skutečně dobrou práci v reprezentaci. Určitě posunul mužstvo tím správným směrem. Podívejme se na bronzovou medaili z olympiády v Pekingu, to je přece výborný výsledek,“ vyjádřil se Graňák s tím, že mezi pozitiva patří i to, že Ramsay dává šanci i méně známým hráčům.

Legendární Jozef Golonka také poukazuje na to, že důležité jsou hlavně výsledky, ale Slováka by si rozhodně už dokázal představit v roli reprezentačního kouče. „Řeknu jen tolik, že na Slovensku máme spoustu trenérů, kteří mají na to, aby vedli kvalitní mužstva či reprezentaci, avšak nedostali k tomu příležitost,“ uvedl Golonka.

I Ľubomír Pokovič preferuje na reprezentační lavičce Slováka. „Lidé ze svazu asi vědí, co dělají, když s Ramsayem prodloužili smlouvu na další rok. Není však tajemstvím, že já jsem ze zásady pro to, abychom měli trenérem národního mužstva Slováka. Kandidátů na to máme určitě dost, ačkoli domácí kouč to bude mít vždycky velmi těžké,“ uvedl bývalý asistent reprezentačního trenéra.

Uznávaný expert Valábik podle vlastních slov rozumí oběma táborům. „Mám velký respekt k Brankovi Radivojevičovi, který nedávno řekl, že by měl Ramsay skončit. Můj názor je však takový, že se od něho může naše reprezentace stále hodně naučit. A pořád si to očividně myslí i Miroslav Šatan, protože mu dal další příležitost,“ vyjádřil se Valábik.

Kanaďan by podle něj byl ve slovenské kabině platný i tehdy, kdyby nebyl na postu hlavního trenéra. „Jeho zkušenosti by byly velmi cenné pro další trenéry, kterým by mohl pomáhat s vedením reprezentace,“ dodal.