Hlavní obsah

Trpká porážka švýcarského hokeje. Národní tým nesmí nosit helvétský kříž

Ve finále mistrovství světa utrpěli porážku od české reprezentace, teď švýcarský hokej musí skousnout další nepříjemnou prohru. Nikoli však na ledě, ale v soudním sporu. Jak jsme psali již v květnu, tamní reprezentaci hrozilo, že už nebude moci na dresu používat ikonický helvétský kříž. A to se brzy pravděpodobně stane, podle rozhodnutí Federálního správního soudu totiž přišla žádost o výjimku příliš pozdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Borgis

Švýcarští hokejisté při zápase s Českem na MS 2024

Článek

Už v roce 2017 ve Švýcarsku platí zákon o ochraně státního znaku, který zakazuje užití erbu či historických památek pro komerční účely. Švýcarská hokejová federace (SIHF) si mohla do dvou let zažádat o výjimku, to však neudělala. Reprezentanti přesto dále nastupovali s helvétským křížem na hrudi, a tak při každém zápase vlastně porušovali zákon.

Problém dlouhou dobu nikdo ve Švýcarsku příliš neřešil, více se začal probírat až letos. A to pro švýcarské hokejisty není dobrá zpráva. Konflikt se totiž pro svaz nevyvíjí příznivě.

Federální správní soud v pátek rozhodl, že SIHF nedodržela lhůtu podání žádosti o výjimku. Erb proto musí být odstraněn z dresů i jiných částí výstroje seniorské reprezentace i mládežnických výběrů.

Naděje pro švýcarský národní tým ovšem ještě žije. Verdikt totiž není pravomocný, je možné se proti němu odvolat na Federální nejvyšší soud. „O dalším postupu a dalších krocích budeme diskutovat a vyjasníme si je s našim právníkem,“ uvedl pro deník Blick prezident SIHF Stefan Schärer.

Švýcarská hokejová federace by mohla od Federální rady dostat výjimku za splnění přísných podmínek. Musela by se zavázat, že červenobílý erb bude využívat nepřetržitě po dalších 30 let. Vyhověno by svazu mělo být také v případě, kdy by mu vzdání se erbu přineslo „nepřiměřené nevýhody“. Tato definice je však dost nekonkrétní a pravděpodobně o její (ne)platnosti rozhodne až nejvyšší soud.

Spor o helvétský kříž tak ještě zdaleka není u konce. Ale hrozba, že ikonický znak skutečně zmizí z reprezentačních dresů, už je velmi reálná.

Související témata: