Hlavní obsah

Titul se nevyhrává každý druhý rok, zjistil Červenka. Šéfovi IIHF nebral telefon

Národní tým dovedl na vrchol, kde stanul už před čtrnácti lety. Ačkoli je Roman Červenka hokejovým mistrem světa dvakrát, letošní triumf z Prahy si užil daleko víc. Nejen kvůli domácímu prostředí. V půlce června byl navíc reprezentační kapitán vyhlášen nejlepším světovým hráčem sezony. Zkrátka sezona jako z partesu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Roman Červenka přebírá pohár od prezidenta IIHF Luca Tardifa

Článek

K úplné dokonalosti osmatřicetiletému Červenkovi chyběla snad jen trofej pro vítěze švýcarské ligy. Leč s Rapperswilem mu letos nebylo přáno. Na klubové scéně možná ostrouhal, ale vše si plně vynahradil na domácím světovém šampionátu. Pouze kapitán navíc mohl vyprávět, jak se slaví titul mistrů světa po čtrnácti letech.

„Ten zážitek je úplně jiný. Teď jsem měl jako starší daleko větší zodpovědnost. Člověk ví, že těch šancí už nebude moc,“ přemítal Červenka v neděli před vyhlášením ankety Zlatá hokejka, ve které skončil na čtvrtém místě. Překonala ho jen trojice borců z NHL, a to David Pastrňák, Lukáš Dostál a Martin Nečas.

V roce 2010 v Mannheimu a Kolíně nad Rýnem měl roli jinou. Tým se točil kolem Jaromíra Jágra, Červenka zaznamenal na šampionátu jen dva body. Letos jich měl jedenáct. „Když jsme v Německu vyhráli, myslel jsem si, že se nám to povede každý druhý rok. Pak ale člověk zjistí, že to tak nebude. Proto byl letošek speciální. Navíc doma,“ vrátil se Červenka k šampionátu.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

Mezinárodní hokejová federace ho po šampionátu v anketě ocenila nejlepším světovým hráčem sezony. Těsně porazil jednoho z nejlepších obránců planety Romana Josiho. „Hokejista světa zní jinak, než jak to ve skutečnosti je. Volal mi šéf IIHF Luc Tardif a já mu to nebral. Spojili jsme se až později, bylo to příjemný,“ popisoval 38letý odchovanec Slavie.

Z hráče fanouškem

Ocenění nepřeceňoval. Stejně jako fakt, že se umístil na čtvrtém místě v anketě Zlatá hokejka o nejlepšího českého hokejistu. Motivace to však je i v jeho věku. „Je to důkaz, že asi něco děláš správně. Daleko větší motivací je ale to, co jsme letos zažili. Jak to jednou prožiješ, chceš to znova,“ uvedl Červenka. Další světový šampionát ale v kalendáři zaškrtnutý nemá. Na to je moc brzy.

Hokej v Evropě má teď volno, jeho roli převzal fotbal. Role se tak otočily. Jak fotbalisté přáli na šampionátu úspěch hokejistům, teď se i mistři světa proměnili ve fanoušky. Byť na zelených trávnících je konkurence přece jen větší než na ledě. I Červenka ale stíhá EURO sledovat. Byl se dokonce podívat v Lipsku na úvodním vystoupení svěřenců Ivana Haška proti Portugalsku.

Fotbalisté se netajili tím, že by se chtěli prezentovat podobně jako hokejisté. Soudržností a týmovým pojetím. „Bez toho úspěch udělat nejde,“ připustil sám Červenka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.