Hlavní obsah

Můj gól? Byl klíčový, a to jsem před ním chtěl střídat, smál se Orsava

Dvaatřicetiletý Jakub Orsava byl v sezoně 2010/2011 u historicky prvního titulu Třince. Celkem za něj odehrál devět sezon. Teď však váli za olomoucké Kohouty a v duelu 10. kola extraligy je gólem z 37. minuty nasměroval k výhře 2:0 právě nad Třincem. A měl z toho velkou radost, kterou nijak neskrýval.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Olomouc–Třinec 1:0 (37. Orsava)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Článek

Série tří výher v řadě vám teď asi dodá potřebné sebevědomí? I výkony jsou nyní diametrálně odlišné oproti těm z nevydařeného úvodu sezony…

Jo. Věděli jsme, že nás čekají čtyři zápasy doma a že tady hráváme lépe. Soustředili jsme se, abychom z nich vytěžili co nejvíce bodů, a to se podařilo. Do dalších bojů je to povzbuzení.

10. kolo: Olomouc - Třinec

Oceláři mají v ofenzivě spoustu velkých jmen, ale vy jste je prakticky k ničemu nepustili?

My se nemůžeme dívat, kdo proti nám stojí. Musíme se soustředit na naši hru, ať hrajeme s kýmkoliv. Když budeme hrát, co se po nás chce, máme šanci na vítězství s každým.

Gólu, co jste vstřelil, předcházel souboj Kunce s jedním se třineckých zadáků u mantinelu. Byl na zemi, zdálo se, že už to nestihne odehrát a odjede na střídačku?

Já chtěl také střídat. Ještě jsem ale uviděl, že puk může vybojovat. Třinec tu situaci podcenil, asi proto, že tam byl jen jeden náš hráč a oni tam zůstali ve čtyřech. Já jsem tam vyplaval, Kunc mě viděl a já to pak už jen trefil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva brankář Marek Mazanec z Třince, autor gólu Jakub Orsava z Olomouce a Patrik Hrehorčák z Třince

Vaše zakončení bekhendem bylo nekompromisní?

Abych řekl pravdu, trochu to tak trénuji, ale moc mi to před tímto utkáním nešlo. Teď mi to ale vyšlo náramně. Přihrávka ale sedla perfektně, takže mi ani nic jiného nezbylo než to poslat do brány. Vedli jsme 1:0, takže paráda.

Byl to klíčový moment celého zápasu?

Samozřejmě, první gól zápasu vás vždycky uklidní. Dostanete-li se do vedení, je to lepší než prohrávat a pak dotahovat. Vlilo nám to krev do žil a fanoušci nám pomohli, takže to určitě byl důležitý okamžik.

Jsou utkání s Třincem pro vás specifická?

Z kluků, s nimiž jsem získal titul, tam už kromě Martina Růžičky nikdo není – a ten nehraje. Těch devět let, co jsem tam byl, ale nejde zapomenout. Takže ano. I ten můj gól byl z tohoto pohledu sladší. Potěšil mě. Na druhé straně, hrajeme na vítězství, které jsme vybojovali, a to je vůbec nejdůležitější.

V tabulce jste se posunuli na pátou příčku. Tam někde chcete být?

Chceme vyhrát pokaždé. Nikdo neprohrává rád. Jdeme zápas od zápasu, snažíme se z každého urvat nějaký bodík, a když jsou tři, je to super. Teď jsme hráli vícekrát doma, to je velká výhoda pro nás a něco jsme z toho vytěžili. Teď hlavně nesmíme usnout na vavřínech. Víme, že první tři duely sezony nebyly ideální. Nemáme žádné hvězdy, střelce, takže je třeba dál makat, bojovat a pokračovat tak i venku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jakub Orsava dal vítězný gól v moravském derby proti Třinci.

Co se po úvodních nepovedených zápasech změnilo?

Neznám na to odpověď. Možná nás nakopl domácí zápas s Českými Budějovicemi, první, co jsme vyhráli. Od té doby jsme se rvali pokaždé. I třeba s Litvínovem doma, ač jsme prohráli. Snad nám to vydrží co nejdéle.

Hodně tomu pomáhá zřejmě gólman Matěj Machovský, souhlasíte?

Rozhodně. Je zkušený a my mu věříme. Vždycky, když něco před ním pokazíme, on nás z toho vytáhne. Je to náš důležitý článek.