Hlavní obsah

Tah s hráči z KHL vyšel. Vzbouřenec u šéfa slovenského hokeje skončil

Mohli si oddechnout. Hlavní cíl splněn - slovenská hokejová reprezentace postoupila na olympiádu do Milána. Může se pokoušet obhájit bronz z Pekingu 2022. Často kritizovaný tah s nasazením tří hráčů z KHL, byť se ozývaly ostré kritické hlasy, na mužstvo nezapůsobil negativně. Spíše se nakonec řešilo nečekané rozhodnutí Mariána Studeniče, který odmítl hrát.

Foto: iihf.com

Ilustrační foto

Článek

Vítězství nad Kazachstánem (3:1) udělalo o víkendu tečku za bratislavskou kvalifikací. Vše podle slovenských médií končilo bouřlivými ovacemi i pro šéfa hokeje u našich sousedů a generálního manažera reprezentace Miroslava Šatana.

Dočkal se jich, když předával cenu pro nejlepšího hráče domácího výběru.

Přitom někteří členové hokejové komunity před akcí napadali rozhodnutí vedení povolat zpět do reprezentace hráče z ruské soutěže. Ze sportovního hlediska to - jak píše web Pravda.sk - byla správná volba. Někteří další hráči přitom naznačovali, že váhají obléci společně s nimi reprezentační dres.

Viditelné spory ve výběru ale nakonec zaznamenány při turnaji nebyly. Martin Gernát z KHL byl nejlepším obráncem Slovenska na turnaji, Mário Grman hrál taktéž spolehlivě a Adam Liška - jak píše Pravda.sk - ukázal, že není pouze hráčem do čtvrtého útoku, kde zodpovědně plnil hlavně defenzivní role.

Všichni tři se prosadili i střelecky - Gernát proti Rakušanům, Grman proti Maďarům a Liška v klíčovém souboji proti Kazachstánu. Slovensko si oddechlo, katastrofa v podobě absence na ZOH po minulém bronzu z Pekingu 2022 nenastala.

„Chci složit poklonu hráčům, jak bojovali, jak hráli. ‚Letní‘ hokej není jednoduchý, kluci neměli za sebou přípravné zápasy či důkladnou přípravu. Chci jim poděkovat, že přijeli a že vybojovali pro Slovensko olympiádu,“ cituje Pravda.sk Šatana, který by uvítal, kdyby Slovensko ošidnou kvalifikaci vůbec podstupovat nemuselo.

„Byl bych rád, kdybychom před dalším olympijským cyklem maličko v rankingu stoupli a mohli jít na olympiádu přímo,“ pravil.

Už pro letošek se to málem povedlo. Šatan připomněl, že stačil detail - kdyby zápas Švýcarsko-Německo (3:1) na letošním MS v Česku dopadl opačně, než nakonec dopadl. „Rozdíly v rankingu jsou těsné. Patří nám v něm deváté místo, a proto jsme museli hrát kvalifikaci,“ konstatoval.

Přes postup není jisté, jestli u týmu bude na olympiádě kouč Craig Ramsay. Má sice novou smlouvu, ale jen do konce sezony 2024/25. Olympiáda se uskuteční osm měsíců poté. Opakovaně se spekuluje, že místo zámořského matadora už přijde na řadu jiný trenér z domácích zdrojů.

„Craig má platný kontrakt pro tuto sezonu, víc se k tomu asi ani nedá říct. Po skončení ročníku uděláme další rozhodnutí,“ podotkl Šatan.

Před startem turnaje se neřešili jen hráči z KHL, ale také vzbouřenec Marián Studenič, dlouho působící v zámoří, nyní už ve Švédsku.

Na poslední chvíli - při rozbruslení před prvním utkáním - oznámil, že se mu nelíbí role v týmu a že hrát nebude. Tým tak tím přišel o jedno místo na soupisce, Studeniče už nebylo možné nahradit.

Šatan s ním už podle všeho jako s hráčem národního týmu nepočítá. „Jednoduše – komunikace už nebude žádná. Řekli jsme mu to, když to udělal. Měli jsme dlouhou debatu, bohužel, tak se rozhodl. Snažili jsme se ho přesvědčit, aby to zvážil, ale nestalo se,“ vracel se pro Pravda.sk k nepříjemnosti Šatan.

A nebyla jediná. Šimon Němec z New Jersey nedohrál turnaj pro zranění. „Nejsou to příjemné věci. Podařilo se nám vyřídit souhlas u generálního manažera Devils, aby Šimon přijel. Každý generální manažer má obavy, zda se jeho hráč na takovém turnaji nezraní. I proto dva klíčoví hráči (Slafkovský a Černák) možná nehráli. Když se někdo zraní, není jednoduché volat do zámoří a sdělit jim takovou novinu. Do New Jersey jsme poslali kompletní lékařskou zprávu a výsledky vyšetření. Budeme držet Šimonovi palce, aby se co nejdříve vrátil do akce,“ uvedl Šatan.