Hlavní obsah

Spartu bylo těžké přetlačit, popsal Pešán boj o Šimka. U Červenky mu chyběla nula na konci

Oba mají výrazný podíl na zisku jediného mistrovského titulu Liberce, nyní sportovní ředitel a kouč Bílých Tygrů Filip Pešán znovu po sedmi letech přivítal obránce Radima Šimka na severu ve svém týmu. „Radim vypadá pořád stejně dobře, ne-li líp, takže se těším, co bude předvádět v sezoně,“ řekl Pešán.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Filip Pešán na tréninku hokejového klubu Bílí Tygři na ledě

Článek

Získává tým v podobě návratu Radima Šimka po sedmi letech v zámoří velký náboj?

Jednoznačně. Radim je lídr do kabiny i na ledě. Je dobře fyzicky připravený a při jeho štaci v zámoří zmoudřel. A hlavně zkušenost se zámořským sportovním životem a hokejem je podle mě nedocenitelná. Proto jsem rád, že jsme se domluvili.

Radim už měl na stole dobrou nabídku ze Sparty. Bylo těžké ji trumfnout?

Bylo. V podstatě jen díky majiteli klubu, který o Radima hodně stál jako o libereckou ikonu, a jeho velkému zájmu jsme nakonec Spartu přetlačili.

Znamená to, že problémy majitele klubu Petra Syrovátka v souvislosti s obviněním v korupční kauze se na chodu libereckého klubu neprojevují?

Problémy se na chodu klubu vůbec nepodepsaly a nepodepsaly se ani na jeho nadšení udělat pro liberecký hokej cokoliv je v jeho silách. Tohle byla opravdu situace, která se už zdála ztracená. Jsem rád, že Petr opět ukázal tygří srdce a nechtěl vidět Radima Šimka v jiném dresu.

V tom libereckém před sedmi lety Radima Šimka zdobila ofenzivní složka hry, jenže za sedm let v zámoří se z něj stal spíše defenzivní bek. Bude v Liberci hrát opět ofenzivněji?

Určitě ho tady bude taková hra bavit, asi těžko z něho budu dělat pouze defenzivního obránce. I na jeho ofenzivní choutky se budu spoléhat.

Učit by se vedle něj mohl teprve osmnáctiletý Tomáš Galvas.

To se přímo nabízí. Přesně tak jako Martin Ševc vychoval Radima Šimka. A kdo jiný z těch zkušených než Radim Šimek by mohl pomoct k tomu snu i Tomáši Galvasovi.

Překvapilo vás, že Tomáš Galvas nakonec nebyl draftován?

Překvapilo, ale má na to další dva roky, takže si myslím, že nejde o žádnou tragédii. Je to hokejový život. Evidentně Tomáš nebyl připravený, aby ho už některý z klubů draftoval, takže má teď před sebou hromadu práce a my samozřejmě uděláme vše, co je v našich silách, abychom mu v tom pomohli.

Co mu podle vás ještě chybělo, nečekal jste, že bude po roce v extralize už více osvalený?

Asi to byl jeden z důvodů. Působí hrozně dětsky, takže se toho možná i zámořští specialisté trochu lekli. Ale draft byl pro něj velká zkušenost a možná i první velká životní hokejová facka a myslím, že se už teď pomalu mění. Když jsem s ním teď hovořil, už to bylo jiné než vloni. A myslím, že jeho výkony na dvacítkách ukazují, že jde správným směrem.

Jako poslední posilu jste nyní přivítal jednadvacetiletého Martina Ryšavého. Už je kádr uzavřený, nebo ještě máte někoho v hledáčku?

Ještě máme jedno místo volné. Včetně Martina Ryšavého tady máme spoustu mladých kluků, kteří vytvářejí konkurenci. Myslím si, že v letošní sezoně výrazně promluví do základní sestavy, takže se těším, že už moc posil nebudu muset hledat.

Jak nahradíte nejlepšího střelce uplynulé sezony Jakuba Rychlovského?

Několik variant v hlavě mám. Ale myslím si, že teď by se měli i další kluci výrazně přiblížit tomu, co dokázal Kuba v loňské sezoně. Trochu byli v jeho stínu a podle mě mají podobnou kvalitu, jako měl Kuba, třeba Oscar Flynn.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči na tréninku hokejového klubu Bílí Tygři

Momentálně s vámi trénuje i bývalý hráč Liberce, nyní útočník švédského HV71 Radan Lenc. Bavíte se s ním i o případné budoucí práci?

Určitě se o práci bavíme. Samozřejmě kdyby sezona nebyla podle jeho představ a na severu mu to nevyšlo, doufám, že jsme jeho jediná volba. Máme velmi dobré vztahy. Lencik je vděčný naší organizace za to, že si v podstatě i sáhl na mistrovství na pohár pro mistry světa. Naše vztahy jsou vynikající a myslím, že Lencik v nejbližších letech za Liberec nastoupí.

Co říkáte na největší přestupovou bombu extraligy, a to příchod Romana Červenky do Pardubic?

Myslím, že nejen Pardubice, ale celá extraliga dostala neskutečný jméno. Zvýší se tím její kredit a samozřejmě i sledovanost extraligy. Pro všechny je dobře, že se Roman rozhodl jít do Pardubic. Co jsem měl možnost ho za dva roky poznat, je neskutečný profík, který může opravdu celou ligu učit.

K Bílým Tygrům jste ho nechtěli?

Mně tam chyběla na konci nula. (usměje se)

Budete v příští sezoně cílit na elitní čtyřku?

Vlastně druhým rokem po sobě Tygři neproklouzli do čtyřky, jen o pár bodů těsně v posledních kolech. Je samozřejmě náročné nahánět velikány české extraligy, ale samozřejmě bychom chtěli být mezi nimi. Myslím, že o pozici do čtyřky se bude rvát dalších pět šest sedm týmů.