Hlavní obsah

Slovensko chce hokejové MS, favoritem je ale někdo jiný. I Češi už mají plán

Slovensko se oficiálně uchází o pořadatelství hokejového mistrovství světa v roce 2029. V neděli po úspěšně zvládnuté olympijské kvalifikaci to přiznal šéf zdejšího hokejového svazu Miroslav Šatan. „Podle mých informací jsou ještě další dva kandidáti – Maďarsko a Velká Británie,“ řekl Šatan. Zvažovanými hostitelskými městy tradičně jsou Bratislava a Košice, byť slovenští novináři zmiňují i možnost Brna, kde by tou dobou už měla stát nová aréna. Jenže podle zdroje Sport.cz nejsou Slováci hlavními favority.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenská hokejová reprezentace v neděli úspěšně završila olympijskou kvalifikaci a v roce 2026 se tak představí na hrách v Miláně. Zároveň neděle byla posledním dnem, kdy šlo podat oficiální přihlášku pro uspořádání světového šampionátu v roce 2029.

„A já jsem ji poslal,“ cituje web sme.sk Miroslava Šatana. „Myslím, že IIHF už dvakrát viděla, že umíme zorganizovat mistrovství světa. Oba šampionáty byly úspěšné z hlediska organizace i co se týká financí.“

Čeští hokejisté zatím při obou turnajích (2011 a 2019) na Slovensku našli zázemí v Bratislavě a měli vždy skoro domácí prostředí. Teď se s bratislavskou i košickou arénou počítá znovu, byť ta košická je hodně na hraně. „Stadion je momentálně v rekonstrukci, takže bude trochu vylepšený,“ slibuje Šatan.

Jenže podle informací Sport.cz od člověka, který má blízko k Mezinárodní hokejové federaci IIHF, je zatím hlavním kandidátem Velká Británie. „Mají zajištěné financování i arény. To v Košicích je, pokud neprojde zásadní rekonstrukcí, dle mého hala nevyhovující.“

IIHF se samozřejmě líbí i skutečnost, že by se turnaj konal v zemi, která je momentálně v hokejovém růstu.

Slovenští novináři se v neděli rovněž Šatana ptali, zda slovenský svaz neuvažuje o využití brněnské arény, která se staví. „Ten stadion ještě nestojí, takže jsme se o této možnosti nebavili,“ odvětil Šatan.

Popravdě spolupořádání není příliš nakloněna ani česká strana, protože svaz ví, že dokáže zorganizovat výdělečný šampionát sám. Letos je očekávaný zisk z mistrovství půlmiliardy korun, vytvořil se i nový divácký rekord. O další mistrovství se chce ucházet v roce 2031 či 2033, protože příliš nestojí o roky, kdy se koná olympiáda (2030) či se má hrát i znovuzrozený Světový pohár.