Hlavní obsah

Šéf IIHF chce na OH novou variantu hokeje. Je to prznění, tvrdí Antoš

Je to už devět let, kdy NHL přišla s převratnou myšlenkou a zavedla prodloužení tři na tři. Ve světě si okamžitě získalo popularitu. Dokonce tak velkou, že šéf Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Luc Tardif by rád tento model hokeje dostal jako samostatnou disciplínu na olympijské hry. Ideálně už v roce 2030 do jeho rodné Francie.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Zleva Roman Červenka, prezident IIHF Luc Tardif a Alois Hadamczik

Článek

Tardif myšlenku odprezentoval na nedávné konferenci IIHF v Řecku. Vzorem pro hokej má být sedmičkové ragby a basketbal tři na tři. Obě tyto disciplíny už jsou na letních olympijských hrách a generují nové fanoušky i příjmy. Za čtyři roky v Los Angeles navíc bude i obdoba amerického fotbalu, takzvaný flag football.

„Konkrétní sporty to posílilo více, než očekávaly. Tyto disciplíny měly obrovský vliv na nábor nových hráčů a finančních příležitostí. Hokej má otevřené dveře, nastal náš čas,“ řekl Tardif. IIHF musí svůj návrh Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) odprezentovat do ledna. Rozhodnutí by mělo padnout o dva měsíce později.

IIHF už zkušenosti s pořádáním hokeje tři na tři má. Dvakrát už byl tento formát na olympijských hrách mládeže, ale jak přesně by vypadal dospělý turnaj mužů a žen, není známo. Tardif nastínil, že by se účastnilo celkem šestnáct celků (osm v každé kategorii) a jeden tým by měl po patnácti členech.

Nic zajímavého, říká expert

Upravit by se ale určitě musela i další pravidla, která lze těžko z tradičního hokeje aplikovat. Například herní čas. NHL odzkoušela během utkání hvězd zápas na dva desetiminutové poločasy. Basketbal tři na tři se například hraje do 21 bodů, případně do 10 minut herního času, pokud by ani jeden tým požadovaného počtu bodů nedosáhl.

„Hokej je nějak vymyšlený a dává mi smysl tak, jak se hraje. Z mého pohledu by byl takový turnaj komplikovaný a nepřinášel by nic zajímavého. Pochopil bych, kdyby se hrálo na malém hřišti, ale na klasickém by to bylo prznění hokeje,“ tvrdí hokejový expert Milan Antoš. Nebere ani Tardifův argument, že by souboje tři na tři generovaly pro IIHF více peněz.

„Hokej táhne a zimní olympiáda je hodně o něm. Tím spíš, když se ji zúčastní hráči z NHL. Tenhle model přitáhne peníze sám. Ne každá změna je ku prospěchu a tohle je ten případ,“ dodal autor Břitvy na webu Sport.cz

Mezinárodní olympijský výbor se netají tím, že chce sport dostat více mezi mladé, což by měl být cíl hokeje tři na tři. Bývalý český reprezentant Jaroslav Bednář vidí v hokeji tři na tři pro fanoušky lákadlo. „Rozumím tomu, proč tento formát chtějí na olympijské hry dostat. Pro fanoušky je to zajímavá věc,“ přemítal bývalý útočník.

„Na druhou stranu si nemyslím, že je reálné dostat to na hry. Tím spíš, kdyby se tam měli představit třeba hráči z NHL. Úplně mi to nejde dohromady,“ přiznal Bednář.

Tradicionalisté každopádně smutnit nemusí. Hokej pět na pět zůstane zachován. Jen by k němu mohla přibýt ještě jedna disciplína v modernějším hávu.

Uvítali byste na olympijských hrách variantu hokeje 3 na 3?
Ano
8,5 %
Ne
91,5 %
Celkem hlasovalo 1993 čtenářů.