Hlavní obsah

Úžasný, co jsme dokázali proti nejlepším na světě, radují se mladí Češi. A teď přes USA pro zlato

Třetí zápas, třetí výhra. Česká hokejová reprezentace do šestnácti let navázala na mládežnické olympiádě na triumfy nad Slovenskem a USA, když v semifinále v Kangwonu porazila Finsko 3:1, a už teď tak má jisté, že se z Jižní Koreje bude vracet s medailí. Tým vedený trenérem Milanem Razýmem pomýšlí před středečním finále s Američany na ten nejcennější kov.

Foto: OIS/Jonathan Nackstrand.

Čeští hokejisté do šestnácti let slaví postup do finále mládežnické olympiády.

Článek

Po bezbrankové první třetině proti Finům nastoupili Češi do té druhé jako uragán. Nejenže svého soupeře přestříleli 13:3, hlavně ale svou převahu vyjádřili i třemi góly.

Ten první vstřelil v 18. minutě Václav Nedorost mladší při přesilovce pět na tři a mohl tak slavit svůj oficiálně první zásah na turnaji, protože jeho vítězný samostatný nájezd na závěr skupiny proti USA se do statistik nezapočítává.

„Dostali jsme přesilovku pět na tři a ta se musí využít. Jsem moc rád, že se mi to takhle povedlo,“ uvedl syn někdejšího vynikajícího českého útočníka pro web českého olympijského týmu. Na jeho gól pak navázali Bělohorský s F. Novákem, výběr Suomi pak v závěrečné třetině už jen snížil.

Foto: OIS/Thomas Lovelock

Česká hokejová šestnáctka se raduje z gólu Václava Nedorosta proti Finům.

„Kluci se opravdu semkli. V dovednosti se soupeřům vyrovnáváme, dobře bruslíme i střílíme, hra má určitou úroveň. Kluci ale navíc přidávají neskutečný bojovný výkon a obětavost. Je úžasné sledovat, jak vchází na led, povzbuzují se na střídačce, radují se,“ líčí trenér Milan Razým.

Ve finále Češi sice nebudou favority, úspěšný turnaj jim ale zvedl sebevědomí a dodal víru, že se nemusejí bát nikoho. Zvlášť když už Američany v pondělí ve skupině porazili (6:5 po samostatných nájezdech).

„Zase budeme chtít hrát ofenzivní hokej a k tomu máme skvělého gólmana, který, když se nám něco nepovede, to dokáže v bráně uhasit,“ vyzdvihuje Razým gólmana Jana Láryše. „Je to otevřené a já věřím, že se kluci o zlato poperou, protože pro ně je to určitě největší turnaj v jejich hokejové kariéře,“ dodává trenér.

„Cíl je zlato, to by byla paráda. Musíme hrát týmový hokej. Jeden za všechny, všichni za jednoho. A mohlo by to dopadnout,“ věří Nedorost.

Foto: OIS/Jonathan Nackstrand.

Čeští hokejisté do šestnácti let po semifinálové výhře nad Finskem.

„Je úžasný, co jsme s touhle partou dokázali i proti těm nejlepším týmům na světě. Jdeme si finále užít a hlavně ho vyhrát,“ přidává se útočník Petr Tomek.

Dočká se český hokej v roce 2024 po bronzu mužské dvacítky na MS a stříbru ženské osmnáctky ze světového šampionátu i zlata? Finálové utkání mládežnické olympiády startuje ve středu v pravé poledne středoevropského času.