Hlavní obsah

Stříbrná osmnáctka cítí hrdost i bolest: Nikdo nechce skončit druhý

Stejně jako loni předváděli na Hlinka Gretzky Cupu sympatické výkony s identickým výsledkem. Čeští hokejisté do 18 let na letním turnaji, tentokrát v Edmontonu, obsadili znovu druhé místo. Ve finále opět nestačili na Kanadu, tentokrát poměrem 1:2. V mladých reprezentantech se tak mísily pocity hrdosti i obrovského smutku. „Bolí to strašně moc a ještě dlouho bude,“ těžko hledal slova brankář Ondřej Štěbeták.

Foto: Martin Voltr/hokej.cz

Radost Tomáše Poletína a Adama Benáka na Hlinka Gretzky Cupu

Článek

Jihlavský odchovanec předváděl celý turnaj úchvatné výkony, úspěšnost zákroků téměř 95 procent mluví za vše. V první třetině finálového utkání ovšem domácí dvakrát vyšachovali českou defenzivu a Štěbeták byl bez šance. „Ale pořád jsme se snažili hrát stejně a já jsem věřil, že tam nějaké góly domlátíme,“ líčil talentovaný gólman v rozhovoru pro hokej.cz.

Národní tým se však tentokrát v koncovce trápil, třikrát trefil brankovou konstrukci. „Zasloužili jsme si dát alespoň ty dva góly. Měli jsme šance, bohužel jim to tam napadalo a nám ne. Možná měli víc toho štěstíčka,“ mínil kapitán Tomáš Poletín.

Právě útočník finského Lahti snížil při závěrečné hře bez brankáře, ale ve zbylých osmi sekundách už reprezentanti srovnat nedokázali. „I tak jsem na kluky hrozně hrdý. Chtěl bych jim poděkovat, a i všem z Česka za tu podporu, kterou jsme dostávali. Lidé koukali, i když ty zápasy byly v nočních hodinách. Bylo to neskutečné. Hrozně si vážím té zkušenosti a toho, co jsme tady dokázali,“ oceňoval Poletín.

Česká osmnáctka se tak znovu po roce musela spokojit se stříbrnými medailemi. „Nějakým způsobem je to úspěch, za který jsme rádi. Ale příště zabojujeme o výhru, nikdo nechce skončit druhý,“ uvědomoval si Štěbeták.

Svěřence za výkony chválil i trenér David Čermák. „Já si myslím, že máme šikovné a kvalitní hráče. Jak co se týče brány, obrany, tak útoku. Jsou to pracovití kluci a teď záleží, jestli v tom budou pokračovat i během sezony,“ prohlásil kouč.

Teď se bude snažit, aby se neopakovala situace z loňska, kdy po stříbrném tažení v Břeclavi osmnáctka selhala na dubnovém mistrovství světa. „Určitě nám přes půlku týmu odejde do zámoří. Budeme se snažit s nimi zůstat alespoň v telefonickém kontaktu, ale bude záležet hlavně na nich,“ mínil Čermák.

Stejný cíl si dávají i samotní hokejisté. „Určitě jsme dost silní na to, abychom se vrátili zpátky do sezony a pracovali na sobě tak tvrdě, abychom pak v dubnu na mistrovství třeba tento výsledek vylepšili,“ prohlásil Poletín.

Česká osmnáctka na tradičním letním turnaji, který se koná pod různými názvy už od roku 1991, získala už desáté stříbro. Jediným zlatem zůstává triumf z roku 2016.