Hlavní obsah

Šlégr po téměř 20 letech znovu v reprezentaci: Taková nabídka se neodmítá

Bez půl roku je tomu přesně dvacet let, co se ziskem zlata na vídeňském šampionátu loučil s hokejovou reprezentací. Teď je v ní Jiří Šlégr opět, byť pochopitelně už ne s hokejkou a bruslemi, nýbrž jako nový generální manažer národního týmu.

Foto: Sport.cz

Jiří Šlégr

Článek

Jak dlouho jste nabídku zvažoval?

To je nabídka, která se neodmítá. Stejně tak jsem to cítil ve svých hráčských letech, když mi přišla pozvánka na mistrovství světa nebo jakoukoliv jinou reprezentační akci. Nikdy jsem neváhal, jel jsem. Teď je to v podobném duchu. Mám to prostě v hlavě nastavené tak, že reprezentovat naši zemi je čest.

Takže pomoct českému hokeji, to byla jasná volba…

Nenazýval bych to pomocí. Dneska jsme na vrcholu, což jsem moc rád, protože jsme na to dlouhá léta čekali. Jsem v pozici, abych navázal spolupráci s trenéry, realizačním týmem a všemi okolo. Aby si všechno sedlo, což považuju za nejdůležitější. Vstupuju do toho především s obrovskou pokorou.

Už jste mluvil se svým předchůdcem Petrem Nedvědem, který po zlatém domácím šampionátu skončil z osobních důvodů?

Mluvili jsme spolu ve středu a ptal jsem se ho, jak to za něj fungovalo. Protože než jsem nabídku přijal, musel jsem zvážit spoustu věcí. Po debatě s Méďou jsem se definitivně rozhodl a utvrdil se v tom, že do toho jdu.

Předpokládám, že Nedvěd vám rozhodnutí schvaloval…

Jo. Méďu tahle práce vždycky bavila, a i když měl určité pauzy, byl v ní kovaný. Říkal mi, ať si to užiju, že i já budu mít tuhle práci rád. A jsem rád, že mi nabídl pomoc, kdykoliv ji budu potřebovat.

Co vám řekla doma manželka, když jste jí sděloval tuto novinku?

Bavili jsme se o tom, že odteď doma asi moc nebudu. (směje se) Ale hokej je celý můj život a žena mě jednoznačně podpořila. Je za mě šťastná. Sama říká, že tohle je třešinka hokejové kariéry.

Příklep speciál – 20 let bez Ivana HlinkyVideo: Sport.cz

Pomůže vám, že jste funkci generálního manažera už v minulosti dělal v Litvínově, nebo se to s reprezentací nedá srovnávat?

Je to úplně odlišná pozice, každodenně řídit klub je obrovský rozdíl. V klubu máte na starosti nejen hokejisty, ale i zaměstnance okolo. U nároďáku se generální manažer soustředí vyloženě na komunikaci s hráči a jejich managementem. To je příjemné.

Už máte rozmyšlené, do čeho se pustíte ze všeho nejdřív?

Především se musím potkat s celým realizačním týmem a nastavit si pravidla fungování. Zní to jako klišé, ale musíme jít krok po kroku. Máme před sebou listopadovou první akci (turnaj Karjala) a od ní to musíme začít směrovat k mistrovství světa. Je ale jasné, že na pozadí už budeme přemýšlet o olympiádě a hypoteticky se o ní bavit s hráči. Na tom se ale nejdřív musíme domluvit s trenéry.