Hlavní obsah

Hokej našel náhradu za Nedvěda. Pozici manažera přebírá zlatý hoch z Nagana

Aktualizováno

Necelý měsíc před první akcí sezony našla česká hokejová reprezentace nového generálního manažera. Po konci Petra Nedvěda, který se funkce vzdal z vážných rodinných důvodů na konci srpna, byl na zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje zvolen Jiří Šlégr. Olympijský vítěz z Nagana už k sobě nebude mít asistenta Martina Havláta, jenž rovněž skončil z rodinných důvodů. Zbytek realizačního týmu zůstává beze změn.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Jiří Šlégr

Článek

Nedvědova rezignace dost překvapila i hlavního trenéra Radima Rulíka. „Bylo to velké překvapení, nečekal jsem to. Můj plán je takový, že v první řadě si na to sednu se svými kolegy z realizačního týmu a dáme dohromady svůj pohled na eventuální kandidáty. S tím bychom pak šli za prezidentem. Myslím, že by z toho mohl vzniknout Petrův nástupce,“ líčil kouč na začátku září.

O měsíc později už je o Nedvědově nástupci jasno. Generálním manažerem se stal 53letý bývalý obránce Jiří Šlégr. „Jako hokejista dosáhl úplného maxima, mluví perfektně anglicky, je to férový člověk a má obrovský rozhled, co se týče hokeje. Za mne je to na tuto pozici ten správný člověk,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Úkoly generálního manažera zůstávají beze změn, hlavní náplní práce je pomoc se sestavováním nominace a především komunikace s českými hráči v NHL a jejich zaměstnavateli. „Jeho úlohou je mimo jiné stmelit celý tým, což se ukázalo při posledním úspěchu na mistrovství světa. Na toto bych chtěl určitě navázat a pomoct vytvořit takovou partu, která by tento úspěch zopakovala,“ prohlásil Šlégr.

Jihlavský rodák je odchovancem Litvínova, s nímž slavil extraligový titul v roce 2015, především je však majitelem Stanley Cupu s Detroitem z roku 2002, mistrem světa z Vídně 2005 a olympijským šampionem z Nagana, je tedy jedním ze dvou Čechů s členstvím v prestižním Triple Gold Clubu. „Jako hráč jsem reprezentoval Českou republiku vždy hrdě a s pokorou a stejně tak budu přistupovat i k tomuto svému novému angažmá,“ přislíbil Šlégr.

Po konci kariéry dělal v Litvínovu trenéra i předsedu představenstva. Rovněž byl aktivní v politice, kdy dlouhá léta zastával pozici litvínovského zastupitele, ale také poslance.