Hlavní obsah

Sklenička ani Stránský na šampionát nepojedou, prozradil Jalonen. Na kemp se ohromně těšil

Aktualizováno

Před novináře předstoupil tradičně v dobré náladě. Do práce už se trenér českých hokejistů Kari Jalonen pořádně těšil. „Musím být upřímný, na tohle jsem dlouho čekal. Už mi fakt hodně chybělo trénování,“ přiznal usměvavý finský kouč. Pětitýdenní příprava na mistrovství světa odstartovala v sobotu v Plzni, kam se sjelo hned 27 hráčů. Světový šampionát se uskuteční v Rize a v Tampere od 12. do 28. května.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Kari Jalonen na tréninku národního týmu

Článek

„Trochu ztrácím hlas, ale jsem v pohodě," omluvil se před rozhovorem Jalonen, ale pak se s nadšením rozpovídal o začátku přípravy. „Pauza po Švédských hrách byla dlouhá, skoro dvouměsíční. Jen jsem sledoval hráče, teď můžu zase koučovat na denní bázi. A to miluju na své práci nejvíc," usmíval se 63letý kouč.

Oproti loňsku se mu sešla už na prvním kempu velmi zajímavá sestava a na finálový turnaj by se mohlo dostat hned několik hráčů, více než čtyři před rokem. Chybí ale některá ostřílená jména. Obránce David Sklenička s útočníkem Matějem Stránským, jehož bratr Šimon z Litvínova na kempu nechybí, už mají po sezoně v zahraničí, ale do přípravy se nezapojili. „Oba mají osobní důvody. Na mistrovství nepojedou," prozradil Jalonen.

Další pětice jmen, konkrétně obránci Tomáš Kundrátek s Janem Ščotkou a Michalem Kempným a útočníci Roman Červenka s Hynkem Zohornou, se do přípravy zapojí později. „S Červusem i dalšími hráči jsem mluvil. Ještě si budeme volat, jestli přijedou už příští týden, nebo ještě o trochu později," uvedl hlavní trenér.

Nominace na MS a narození druhého potomka, to jsou plány Filipa Chlapíka. Návrat do Sparty? Uvidíme...Video: Sport.cz

Brankář Nick Malík o tom, proč v minulosti odmítl reprezentaci. Neúcta? To vůbec není pravda!Video: Sport.cz

Pochvaloval si, že nálada týmu je výborná. „Kluci mají spoustu pozitivní energie. Rád je vidím, když jsou takhle dobře naladěni," usmíval se Jalonen. „Říkal jsem jim, že všichni mají nějakou šanci se na šampionát dostat. Bojují mezi sebou a bude to o tom, jaké role jednotlivým hráčům najdeme," podotkl.

Národní tým loni dovedl k bronzu po deseti letech. Že by mu to však usnadnilo pozici, to si zkušený kouč nemyslí. „Nemůžu říct, že by to byla snadnější situace, ale je jiná. Už znám všechny hráče, s realizačním týmem pracuju přes rok. A hlavně už je můj herní systém zavedený a většina kluků ho zná a má ho zažitý," mínil Jalonen.