Hlavní obsah

Česko - Švédsko 5:1Senzace! Zasloužený obrat osmnáctky, zahraje si finále Hlinka Gretzky Cupu

Úžasné představení českých hokejistů do 18 let pokračuje. Na tradičním Hlinka Gretzky Cupu v Edmontonu si stejně jako před rokem v Břeclavi zahrají o zlato. V semifinále sice se Švédskem prohrávali, ale ve druhé třetině naprosto dominovali a třemi góly skóre po zásluze otočili. Nakonec zvítězili jednoznačně 5:1. Ve finále reprezentanti vyzvou v noci ze soboty na neděli (2:00 SELČ) stejně jako před rokem Kanadu.

Foto: Martin Voltr/hokej.cz

Radost českých hokejistů do 18 let na Hlinka Gretzky Cupu

Článek

Národní tým sice odstartoval duel aktivně, ale Novotný ani Rozsíval své šance nevyužili, naopak Seveřané udeřili z první vážnější akce. Přečíslení dvou na jednoho vyřešili přihrávkou a Klingsell pálil mimo dosah přesunujícího se Ondřeje Štěbetáka.

Svěřenci trenéra Davida Čermáka se ovšem nenechali zaskočit. Přesilovku v závěru první části sice ještě neproměnili, ale do druhé třetiny nastoupili s obrovskou energií a chutí duel otočit. Švédi netušili, kam dřív skočit, z čehož plynuly fauly.

Druhou přesilovku už zužitkoval nejproduktivnější hráč v historii Hlinka Gretzky Cupu, Adam Benák už po šesti sekundách z pravého kruhu vymetl bližší šibenici. Češi pokračovali v aktivitě, Mrtkova rána ještě skončila na tyči, ale poprvé na turnaji se prosadil jiný bek. Tomáš Malínek měl volný prostor na levém kruhu, také on mířil do horního růžku branky a mohl se radovat z prvního reprezentačního gólu.

Poté navíc čeští mladíci dostali možnost dlouhé přesilovky pět na tři. A znovu čaroval plzeňský mág Benák, který vyslal nádhernou křižnou přihrávku přes brankoviště na osamoceného Víta Záhejského, a ten už měl snadnou práci – 3:1. 

Benák tak zapsal desátý bod na turnaji, celkem jich má za dva ročníky Hlinka Gretzky Cupu už neuvěřitelných dvacet (6+14).

Ve druhé třetině reprezentanti silného soupeře vyjma jednoho ubráněného oslabení nepustili vůbec k ničemu. V závěrečné části už sice Švédi zvýšili aktivitu, ale kontaktní gól Genborga sudí neuznali kvůli jednoznačnému kopnutí.

Český výběr výtečně pracoval v defenzivě, a když už se Seveřané dostali do šance, byl připravený skvěle chytající Štěbeták. V závěru soupeř sáhl k risku bez gólmana, což ještě národní tým potrestal dvěma trefami do prázdné branky, o které se postarali Záhejský a Viktor Šámal.

Reprezentanti tak mohli spustit oprávněnou vlnu euforie. S křikem naskákali na Štěbetáka, hlasitě si zazpívali českou hymnu a užívali si zasloužené oslavy.

Ty však nemohou trvat dlouho, finále proti silnému zámořskému soupeři startuje v neděli ve 2:00 SELČ. Kanada si v semifinále poradila s USA stejným výsledkem 5:1. S domácím týmem se Čermákův výběr potkal už v přípřavě, kdy nečekaně zvítězil 6:4.

Čeští mladíci dokázali tradiční turnaj, který se pod různými názvy koná už od roku 1991, vyhrát pouze jedinkrát – v roce 2016.

Naopak druhých míst mají na kontě už devět, když naposledy loni v Břeclavi smolně podlehli Kanadě 2:3 po nájezdech. A tak rozhodně nebudou chtít zaokrouhlit počet stříber, nýbrž po osmi letech přidat druhé zlato.

Tento skvěle se prezentující ročník na to určitě má.

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let v Edmontonu :
Semifinále:
Česko–Švédsko 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)
Kanada–USA 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
O 5. místo:
Německo–Slovensko 5:2 (0:0, 1:0, 4:2)
O 7. místo:
Švýcarsko–Finsko 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)