Hlavní obsah

Rulík o Nedvědově konci: Velké překvapení, nečekal jsem to

Když mu v srpnu zazvonil telefon a na jeho druhém konci mu Petr Nedvěd oznámil, že už v příští sezoně kvůli rodinným problémům nebude působit coby generální manažer hokejové reprezentace, zůstal její hlavní trenér Radim Rulík zaskočený. „Bylo to velké překvapení, nečekal jsem to,“ připouští 59letý kouč a popisuje proces hledání Nedvědova nástupce.

Konec Petra Nedvěda mě mrzí, sedli jsme si, říká Radim Rulík. Doufám, že se v budoucnu vrátí. Video: Sport.cz

Článek

Předpokládám, že zpráva o Nedvědově konci vás nemile překvapila?

Mrzí mě to, protože jsme za ten rok měli dobře nastavenou spolupráci. Ač jsme se předtím tolik neznali, tak myslím, že jsme byli na stejné hokejové vlně. Mezi námi si to sedlo a zapadlo do sebe. Respektuju jeho soukromí a rozhodnutí, to je bez diskuse. Petrovi děkuju, naší spolupráce si vážím. Doufám, že se v budoucnu coby generální manažer vrátí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Reprezentační trenér Radim Rulík na zahájení výstavy k letošnímu mistrovství světa v Síni slávy českého hokeje

Chtěl byste mít při hledání nového generálního manažera důležité slovo?

V neděli už jsme to trošku řešili s Aloisem Hadamczikem (prezident Českého hokeje). Můj plán je takový, že v první řadě si na to sednu se svými kolegy z realizačního týmu a dáme dohromady svůj pohled na eventuální kandidáty. S tím bychom pak šli za prezidentem. Myslím, že by z toho mohl vzniknout Petrův nástupce.

Je mezi kandidáty i Martin Havlát, který generálního manažera dělal předminulou sezonu a v té uplynulé působil jako Nedvědova pravá ruka?

I kvůli jeho zkušenostem s touto pozicí bychom jednoznačně chtěli, aby pokračoval. U něj je to ale složitější kvůli zámoří, kde se jeho děti aktivně věnují tenisu. Martin pro ně chce v jejich rozvoji udělat úplné maximum, aby to někam dotáhly. Nedokážu teď říct, jak se rozhodne.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér nároďáku Radim Rulík s pohárem pro mistry světa

Nový generální manažer nebude v lehké pozici. Nedvěd dokázal pro MS získat všechny zdravé a dostupné hráče z NHL. I když měl výhodu, že pražský šampionát byl pro všechny velkým lákadlem…

Pod takový tlak bychom nového generálního manažera vůbec neměli dostávat. Jeho hlavní úloha je, aby byl v kontaktu především s hráči ze zámoří a trenérům poskytoval servis, kdo přichází v úvahu a má zájem reprezentovat.

Dokdy byste chtěl mít jasno o konkrétním jménu?

NHL se rozjede až v říjnu, takže nejsme pod tlakem, že to musíme rozhodnout zítra. Máme prostor dopřát si čas, všechno zvážit a správně se rozhodnout.

Příklep s trenérem hokejových mistrů světa Radimem RulíkemVideo: Sport.cz

Realizační tým bude pokračovat ve stejném složení, jasno není jen u Marka Židlického, jemuž skončila smlouva a novou zatím nepodepsal. Hodně stojíte o jeho pokračování?

Absolutní prioritou je zachovat realizační tým, jaký byl u stříbrné dvacítky i na letošním dospělém mistrovství světa. Jde o uskupení lidí, kteří mají mezi sebou obrovskou chemii a rozumí si. Marek je v kontaktu s prezidentem svazu. Jsou v jednání, což je pro mě důležitá zpráva.

V minulém týdnu se ze zámoří vrátili do Evropy Zadina s Kubalíkem, i když ten ještě v průběhu sezony může zamířit zpátky do NHL. Z pozice kouče nároďáku jejich rozhodnutí kvitujete?

Nejsou jediní, už dřív se vrátil Smejkal z Ottawy, do Liberce zase zamířil Šimek. Jsou to dobré zprávy, že tihle hráči jsou v Evropě a budeme moct s nimi pracovat. Když budou mít ve svých týmech pozici lídrů a budou patřit k nejlepším, je to daleko lepší než paběrkovat v NHL. Nebo v ní čekat na příležitost, která nepřichází. Nebo jako u Dominika Kubalíka, kdy těch příležitostí dostával v NHL méně a méně. V jeho případě byl návrat do Ambri-Piotta správné rozhodnutí. Dveře do NHL určitě nemá zavřené, střelec je to k pohledání. Přímo par-excellence.