Hlavní obsah

Olympiáda bez Rusů? Fasel nevidí jediný důvod: Není fér, aby seděli doma

Už během sedmadvacetiletého období, kdy až do roku 2021 šéfoval Mezinárodní hokejové federaci (IIHF), se netajil svou náklonností k Rusku. Otevřeně ji René Fasel dává najevo i v posledních letech coby předseda expertní komise rozhodčích Kontinentální hokejové ligy. Čtyřiasedmdesátiletý Švýcar věří, že ruská sborná se bude smět zúčastnit zimních olympijských her 2026 v Miláně. Nevidí jediný důvod, proč by neměla.

Foto: Profimedia.cz

René Fasel

Článek

Ruská hokejová reprezentace nesmí od začátku vojenské invaze na Ukrajinu startovat na světových šampionátech. V únoru či březnu příštího roku pak má IIHF rozhodnout, jestli bude turnaj pod pěti kruhy v Miláně se sbornou, nebo bez ní.

Zástupce komisionáře NHL Bill Daly vyjádřil v posledních dnech ohledně možného návratu Rusů na ZOH nejistotu. „Můj dobrý přítel Bill Daly byl ve svých prohlášeních vždy velmi opatrný…,“ prohlásil Fasel v rozhovoru pro ruský Match TV.

„Doufám, že do jara příštího roku se situace v mezinárodní politice uklidní. A opravdu věřím, velmi věřím, že Rusku bude umožněno účastnit se olympiády. Je to velmi důležité pro hokejové fanoušky, pro rozvoj hokeje. Rád bych viděl na olympiádě i Bělorusy, ale ti už byli suspendováni v kvalifikační fázi,“ posteskl si vystudovaný stomatolog.

Podle Fasela by se politika do sportu zatahovat neměla. „Představte si, jak by to vypadalo bez Ruska na olympiádě. Ruští hráči z NHL budou v únoru 2026 sedět doma a sledovat své kolegy a spoluhráče, jak si v Miláně vedou. To prostě není fér! Opravdu doufám, že se ruský tým her zúčastní a vrátí se i na mistrovství světa,“ nechal se slyšet Fasel.

„Pro Malkina s Ovečkinem to může být poslední šance na olympijskou medaili. A vezměte si mladší hráče jako Kučerova nebo Panarina, kteří se olympiády dosud vůbec nezúčastnili. Vždyť tímto rozhodnutím ztrácíme celou generaci. Olympijský zážitek je jedinečný, ten se nedá ničím nahradit,“ zakončil Fasel.

Složení základních skupin hokejového turnaje na ZOH 2026

Bez Ruska

A: Kanada, Švýcarsko, Česko, Itálie

B: Finsko, Švédsko, Slovensko, Francie

C: USA, Německo, Lotyšsko, Dánsko

S Ruskem

A: Kanada, Švédsko, Švýcarsko, Itálie

B: Finsko, Německo, Česko, Dánsko

C: Rusko, USA, Slovensko, Lotyšsko

Rozhodnutí IIHF ohledně Ruska logicky ovlivní i složení základních skupin olympijského turnaje. Pokud by sborná byla do Milána připuštěna, hráli by Češi ve skupině s Finskem, Německem a Dánskem. Kdyby do Itálie jela místo Ruska Francie, vyzval by Rulíkův tým Kanadu, Švýcarsko a Itálii.

Rusko i Bělorusko byly bezprostředně po invazi na Ukrajinu vyloučeny ze všech soutěží pořádaných IIHF. Hokej je v Rusku úzce provázán s režimem prezidenta Vladimira Putina a jelikož brutalita ruského vpádu odporující mezinárodnímu právu nijak neklesá, zatím neměla mezinárodní hokejová federace důvod své rozhodnutí revidovat.

Navíc řada ruských sportovců, hokejisty nevyjímaje, otevřeně vyjadřuje podporu ruskému počínání na Ukrajině a měření sil na ledě s nimi je v současné chvíli nejen pro českou reprezentaci reálně nemyslitelné. Oficiálně jsou obě země vyloučené z bezpečnostních důvodů.

Související témata: