Hlavní obsah

Nečekaný zvrat. Obrovský talent se rozhodl reprezentovat Česko, na Slovensku necítil zájem

S trochou nadsázky se dá říct, že jde o krádež, která bude hokejové Slovensko v nejbližších letech nejspíš pořádně bolet. Šestnáctiletý talentovaný obránce Vladimír Dravecký mladší, jenž v posledních dvou sezonách nastupoval za mládežnické národní výběry našich východních sousedů, se poměrně nečekaně rozhodl reprezentovat Českou republiku. A řada expertů mu věští zářivou budoucnost.

Foto: HC Oceláři Třinec/Martina Sikorová

Vladimír Dravecký mladší v dresu třineckých Ocelářů.

Článek

Dravecký junior se narodil v roce 2007 v americkém Manchesteru, když tam jeho otec nastupoval na farmě Los Angeles v AHL. Syn Vladimíra Draveckého staršího však od šesti let hokejově vyrůstal v Třinci, s nímž se jeho otec stal pětinásobným extraligovým šampionem.

Loni ale Dravecký junior zamířil od Ocelářů do Košic, kde nastupoval i v seniorské nejvyšší soutěži, v níž se dokonce v 15 letech, 10 měsících a 12 dnech stal historicky druhým nejmladším střelcem branky. Přesun do Košic učinil i s tím záměrem, aby mohl reprezentovat Slovensko.

„Vzhledem k mým kořenům se nabízelo, abych reprezentoval Slovensko, taky jsem za něho několikrát v mládežnických kategoriích nastoupil a v jednu chvíli zcela vážně nad touto možností i uvažoval. Z tohoto důvodu jsem také strávil uplynulý ročník na Slovensku, abych měl jednoho dne možnost svobodné volby,“ přiznává nyní pro oficiální stránky Ocelářů.

V uplynulé sezoně si brousil zuby na start na MS hráčů do osmnácti let, jenže trenéři jej nakonec do nominace nezařadili.

„Chci hrát mezinárodní hokej a na Slovensku v současné době necítím o své služby takový zájem, což samozřejmě plně respektuji. Vzhledem k faktu, že jsem člověkem žijícím dlouhá léta v Česku, tady jsem vychodil všechny školy, v českém klubu jsem si prošel od přípravky prakticky všemi kategoriemi, považuji své rozhodnutí za přirozené,“ vysvětluje 16letý zadák, jenž má české, slovenské i americké občanství, svou volbu reprezentovat Česko.

„V Česku žiju od svých šesti let, je to země, ve které jsem strávil největší část svého života. Je to země, která mě hokejově vychovala, kde se cítím doma a kde mám nejvíc kamarádů. Narodil jsem se sice v USA, takže mám i americký pas, ale ve Spojených státech, byť jde o mou rodnou zem, se doma necítím,“ doplňuje Dravecký junior, který může Česko reprezentovat ihned i proto, že za Slovensko neabsolvoval žádnou velkou mezinárodní akci (třeba MS osmnáctek).

Premiéru za český nároďák si odbude záhy. Trenér osmnáctky David Čermák jej zařadil do nominace pro srpnový Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu, už na konci července čekají Draveckého a spol. první přípravné zápasy.

„Vůči Slovensku nechovám žádnou zášť, vždy jsem se vnitřně cítil spíš Čechoslovákem a vždy ve mně velký kus Slovenska zůstane. To ani jinak nejde,“ říká Dravecký, který se na klubové úrovni od příští sezony přesune do akademie švédského Rögle.

Pokud výkonnostně neustrne a nepotká ho vážné zranění, za dva roky by měl být na draftu NHL hodně vysoko.

„Tenhle hráč je neuvěřitelnej. Bek číslo jedna za pět let u nás v národním týmu,“ napsal třeba na adresu mladého praváka Jakub Voráček na síti X.

Související témata:
Vladimír Dravecký