Hlavní obsah

Debut kouče ozdobily hned čtyři premiérové góly. Prakticky každý střelec se sháněl po puku, připustil Cienciala

Era Kariho Jalonena na střídačce české hokejové reprezentace začala pohodovým znojemským vítězstvím 5:1 nad Rakušany. Úspěšný debut finského trenéra ozdobily premiérové góly hned čtyř českých útočníků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté české reprezentace oslavují gól na 1:0 během přípravného utkání hokejové reprezentace před MS.

Článek

Domácí skórovali třikrát v rozpětí sedmi minut úvodního dějství. Jako první se po přečíslení prosadil z dorážky Jiří Černoch. „Kustod mi puk schoval. První trefa za nároďák, to je splněný sen, ale nějakou tisícovku do kasy za něj vyklopím," připouštěl karlovarský útočník.

Reprezentanti měli rychlý pohyb, uplatnili tlak do branky. „Povedlo se nám na Rakušany vletět, gól nám vlil krev do žil. Byli jsme rádi, že po deseti dnech dvoufázového tréninku přišla odměna v podobě zápasu. Diktovali jsme tempo, soupeř musel přistoupit na naši hru," vykládal Černoch.

Z Jalonena na střídačce vyzařoval respekt. „Kouč je velký detailista a profesionál. Nemusí křičet, stačí aby promluvil a my hned víme, co a jak. Měli jsme poslední dobou hodně videa, bylo zaměřené hlavně na systém, jak máme hrát. Všechno to dává smysl," pochvaloval si Patrik Zdráhal, jenž jako jediný ze střelců ve Znojmě nezapsal první gólovou čárku.

„Prakticky každý se tady sháněl po puku. Osobně na nějaké schovávání trofejí nejsem, mám jich jen pár někde ve fochu. Ale líbil se mi nápad kapitána Ščotky, že dáme kotouč i trenérovi," tvrdil David Cienciala, patřící mezi devět úplných nováčků v reprezentační sestavě. „Nějakou přesilovkovou šablonu jsme si chystali, je nás tam pět leváků. Nakonec ale stačilo jen prásknout do puku," dodal.

Pouhých 43 sekund po jediné využité přesilovce připojil gól ke svému prvnímu startu za národní tým i Fridrich. Jenže tím se už ve 32. minutě český brankový účet uzavřel, hodně polevila i útočná aktivita. „Možná jsme už přece jen cítili nohy, trenéři se ale snažili být za všech okolností pozitivní," mínil Cienciala. Rakušané vyprodukovali pouhých sedmnáct střel, přesto ve třetí třetině připravili Lukeše o čisté konto.

Související témata: