Hlavní obsah

Český hokej chce znovu pořádat MS už v roce 2029. Společně s Maďary! A zná už i město konání

Světový šampionát v hokeji by se do Česka mohl nečekaně vrátit už za pět let. Prezident svazu Alois Hadamczik totiž v úterý přiznal, že se Češi chtějí společně s Maďarskem ucházet o pořádání mistrovství v roce 2029 s tím, že by se jedna skupina odehrála v Budapešti a druhá v Brně, kde roste nová aréna. Sám označil tuto myšlenku za „velmi reálnou“.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Zleva Roman Červenka, prezident IIHF Luc Tardif a Alois Hadamczik

Článek

Je to překvapivá zpráva, protože český hokej dříve nechtěl na pořádání MS participovat s jinou zemí. A pokud ano, tak se první volbou zdáli být Slováci, kteří rovněž usilují o šampionát v roce 2029. Jenže teď se situace radikálně změnila.

„Výhodou je, že ač bude organizátorem znovu Česká republika, Maďarsko po nás na oplátku spolupořádání neočekává. Nejde o reciproční dohodu. Přímo v Brně je letiště, poblíž je i to vídeňské, a navíc to mezi těmito městy (Budapešť) není daleko autem, takže všechno zapadá do sebe,“ řekl Hadamczik klubovým stránkám Komety Brno.

Ten v úterý společně s prezidentkou maďarského svazu Zsuzsannou Kolbenheyerovou navštívil přípravné utkání Komety s Olomoucí a celou záležitost se spolupořádáním MS projednali.

„Zatím se jedná o ústní dohodu, navazovat bude právě jednání s IIHF. Do karet nám hraje, že jsme si letos udělali velmi dobré jméno - jak návštěvností šampionátu, tak organizací a předvedenými výkony. Přidělení mistrovství světa 2029 Maďarsku je pravděpodobné i podle Petra Břízy, který je viceprezidentem IIHF. Pokud k tomu dojde, následovat bude jednání na nejvyšší úrovni ze strany Maďarů,“ řekl Hadamczik.

Kromě už zmíněných Slováků o pořádání usiluje i Velká Británie, která měla být podle zdroje Sport.cz favoritem. Když ale po boku Maďarska vstoupí do hry silný hráč v podobě Česka a nové arény v Brně, může se vše změnit.

„Brněnský fanoušek si takovou událost zaslouží a jsem přesvědčený o tom, že to pomůže i nové multifunkční aréně a vůbec celému českému hokeji. Situaci už jsem projednával také s výkonným výborem ČSLH, který je rovněž pro, abychom se do organizace a pořádání pustili,“ řekl Hadamczik pro hc-kometa.cz.

Česko ale chce pořádat mistrovství světa také samo, zatím zvažuje přihlášku na roky 2031 či 2033. Pokud by Brno skutečně získalo turnaj v roce 2029, je možné, že by se později šampionát uskutečnil v Praze, a třeba v Pardubicích, kde rovněž chtějí postavit novou arénu.