Hlavní obsah

Přestřelka mezi Slafkovským a svazem. Že jsem mladý? Šílené, nechápe hráč

Mezi největší slovenskou hvězdou a hokejovým svazem aktuálně nepanuje zrovna nejpřátelštější atmosféra. Dvacetiletý útočník Juraj Slafkovský v rozsáhlém rozhovoru pro The Athletic ostře zkritizoval poměry u našich východních sousedů a fungování Slovenského svazu ledního hokeje (SZLH), čímž rozjel slušnou mediální přestřelku. Federace na jeho slova reagovala a nyní se znovu ozvala i jednička předloňského draftu. „Záleží jen na tom, jestli chtějí čelit pravdě,“ prohlásil forvard Montrealu.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Slovák Juraj Slafkovský z Montrealu při utkání s Torontem

Článek

Vyjádření Slafkovského rozjelo na Slovensku pořádnou lavinu. „Je to všechno o známostech a každý se o tom bojí mluvit,“ mluvil košický rodák o rodinkářství a kritizoval i svaz.

„Domníváte se, že Hossa chce pracovat pro svaz? Ne. Gáborík? Ne. Je to proto, že někteří lidé jsou tam kvůli tomu, aby profitovali oni, nikoliv slovenský hokej,“ řekl a tvrdil také, že Slováci získali olympijskou medaili v Pekingu jen díky absenci hráčů z NHL. „Měli jsme velké štěstí, že tam nebyli. Po bronzu se hodně lidí uspokojilo,“ mínil Slafkovský, s nímž veřejně souhlasil i Mário Fehérváry, otec dalšího z reprezentantů Mária Fehérváryho.

V oficiálním vyjádření si posléze svaz přichystal poměrně štiplavou odpověď. „Názory Juraje Slafkovského vnímáme jako neuvážená prohlášení mladého hráče. Určitě se těžko četly jeho reprezentačním spoluhráčům z bronzového týmu, trenérům, kteří ho nominovali, a funkcionářům, kteří mu dali příležitost k postupu v kariéře,“ uvedl SZLH.

„Jsme přesvědčeni, že v naší zemi je spousta obětavých hráčů, trenérů a odborníků, na kterých slovenský hokej skutečně stojí. Věříme, že v budoucnu bude Juraj v médiích komunikovat s odpovědností lídra národního týmu,“ stálo dále v prohlášení.

Konflikt tím ovšem neskončil, reakce Slafkovského přišla opět skrze The Athletic. „Jen se snažíte schovat za skutečnost, že jsem mladý, což je trochu šílené. Zřejmě jsem ke spoluhráčům z olympiády nebyl milý. Ale je to trochu zvláštní, protože pár kluků z týmu mi napsalo esemesky s tím, že se mnou souhlasí. I další lidi mi píšou a děkují za to, co jsem řekl,“ prozradil talentovaný útočník.

Mediální přestřelku by tímto rád ukončil. „Nechci se s nimi hádat. V reprezentaci mi dali šanci, když mi bylo šestnáct. Ale myslím, že jsem se jim za to odvděčil svými výkony. A nemyslím si, že bychom měli mou příležitost v národním týmu míchat s problémy slovenského hokeje,“ mínil Slafkovský.

Na závěr doplnil, že i v budoucnu rád oblékne reprezentační dres, ale není si jistý, že po tomto sporu ještě přijde pozvánka. „Teď je to na nich. Znají pravdu, my všichni ji známe. Jde jen o to, jestli jí budou čelit, nebo se před ní schovají. Jak se ke mně postaví a jak se na mě budou dívat, je jejich volba. Řekl jsem, co jsem řekl, ale pořád chci reprezentovat, hrát na olympiádě a o něco zabojovat. Ale to rozhodnutí už není na mně,“ dodal Slafkovský.