Hlavní obsah

Přemýšlel jsem, jestli se mi to nezdá, říká Čech o hokejovém Chicagu

Od mala snil, že se stane hokejovým brankářem. Petr Čech se nakonec prosadil ve fotbalové brance, ale svůj dětský sen si začal plnit až po konci své úspěchy ověnčené kariéry s kopačákem. Dotáhl to dokonce k startu v profesionální britské soutěži. Nejvíc mu ale pomáhají rady od zkušenějších i stáž v americkém Chicagu.

Rozhovor s Petrem ČechemVideo: Sport.cz

Článek

Loni v lednu se mu naskytla jedinečná příležitost. Jeho kamarád a brankář Chicaga Petr Mrázek jej pozval do Spojených států. Oba si nejprve proti sobě vyzkoušeli fotbalové penalty. Pak společně absolvovali trénink hokejových Blackhawks. Čech se nasoukal do hokejové výstroje a čelil už skutečně těm nejlepším střelcům.

„Když jsem stál na ledě, přemýšlel jsem, jestli se mi to nezdá,“ vzpomínal nyní 42letý brankář pro Sport.cz. „Strašně mě to bavilo. Znovu jsem byl v elitním prostředí, ještě v Chicagu. Bavilo mě to,“ uvedl čtyřnásobný vítěz anglické fotbalové ligy.

Stáž by se asi neuskutečnila, nebýt Petra Mrázka. Dvaatřicetiletý reprezentant má v kabině Blackhawks stabilní místo. Když má čas, radí navíc Čechovi s tím, jak vylepšit brankářskou techniku. Ať už se jedná o bruslení, na kterém chtěl bývalý fotbalový brankář zapracovat, nebo o správné pozicování.

„Držím mu palce. Ale v rámci nadace Saves help jsem v kontaktu i s dalšími brankáři. Mám možnost s nimi věci konzultovat a oni mi pomáhají. To je moje výhoda,“ cení si Čech kontaktů v rámci projektu, který založil gólman Curychu Šimon Hrubec.

S hokejovou kariérou přitom Čech začal teprve před pěti lety. Už ji ale dotáhl ke startu v profesionální soutěži. A hlavně ještě nekončí. „Na bruslích se cítím lépe a lépe. Hlavně v technických věcech, přece jen doháním prakticky třicet let,“ připomíná vítěz fotbalové Ligy mistrů a držitel bronzu z mistrovství Evropy 2004.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.