Hlavní obsah

Chtěli bychom vychovat hvězdu NHL a vyhrát Ligu mistrů, svěřil se třinecký boss

Na předsezonní besedu s fanoušky dorazilo vedení šestinásobných hokejových mistrů extraligy z Třince s malým zpožděním, především prezident klubu Ján Moder ale ve velmi dobré náladě. „Nemohl jsem najít své ocelářské hodinky, tak se omlouvám za malé zdržení,“ zahájil besedu se zhruba stovkou třineckých příznivců, kteří přišli do Werk Arény zjistit poslední novinky před startem nového ročníku Ligy mistrů i domácí extraligy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva prezident klubu HC Oceláři Třinec Ján Moder a hlavní trenér Zdeněk Moták

Článek

Třinec na jaře popáté v řadě vyhrál extraligu a dorovnal tím rekord Vsetína z let 1995 až 1999. „Jsme mistři republiky v roce, kdy Česko získalo titul mistra světa, na čemž měli dva naši kluci Daniel Voženílek a Tomáš Kundrátek velký podíl. Kundrc dokonce vymyslel vítěznou nahrávku ve finále na Davida Pastrňáka,“ vrátil se Moder ke zlaté tečce světového šampionátu v Praze a v Ostravě.

Opomenout ale nemohl ani tažení Třince extraligovým play off, v němž Oceláři vyřadili v sedmi zápasech České Budějovice, Spartu a ve finále Pardubice. „Všichni jsme si tu sezonu velmi užili. Takový gejzír emocí, jaký vytryskl po vyrovnávacím gólu Vožucha (Voženílka) se Spartou (v poslední vteřině šestého utkání srovnal na 1:1), jsem ještě nezažil. I vítězství nad Pardubicemi bylo nezapomenutelné. Všem hráčům i trenérům chci ještě jednou poděkovat,“ vykládal Moder.

Cesta za Masarykovým poháremVideo: Škoda Auto/acproduction.cz

Nejednoho fanouška po neuvěřitelné třinecké jízdě napadlo, že tenhle příběh stojí za zfilmování. „A přesně takovou esemesku jsem dostal od člověka, kterého si velmi vážím. Poslal mi ji po posledním finále legendární oštěpař Jan Železný a stálo v ní Janči, gratuluji, tohle si zaslouží filmové zpracování,“ prozradil Moder.

Prezident třineckého klubu pátým titulem v řadě a šestým v historii Ocelářů s úspěchy končit nechce. „Tento rok oslavujeme 95 let třineckého hokeje. Nechystáme nic velkého, ale rádi bychom dopsali ještě jednu zlatou kapitolu. A možná ne jenom jednu. Hrajeme, abychom vyhrávali. Ale když to nevyjde, tak se nepo…,“ usmál se.

„Ale nezáleží to jen na nás. Ten náš úspěch nedává spát našim konkurentům, kteří zbrojí, a proto vidíme zpátky v Česku mnoho hráčů, kteří by jinak v extralize nehráli. My máme ale jednu velkou zbraň. V dlouhodobé části hrajeme pěkně, tedy většinou, před play off ale naši trenéři zmáčknou hráčům za krkem nějaký knoflíček a přepnou je do play off módu,“ vtipkoval Moder.

Šéf nejúspěšnějšího hokejového klubu v Česku posledních let má i po pěti titulech v řadě o čem snít. „Chtěl bych, abychom v Třinci vychovali světového hráče. Aby se kluk z naší přípravky stal jednou takovou hvězdou, jakou je nyní David Pastrňák. Kdyby z našeho klubu vzešla hvězda NHL, to bych byl opravdu hrdý. A ještě bych chtěl vyhrát tu Ligu mistrů, i když to je možná ještě těžší než vychovat hvězdu,“ pousmál se Moder.

V povídání s fanoušky se nevyhnul ani dotazu na nedávné vyjádření majitele fotbalového Liberce Ondřeje Kanii, jenž v podcastu uvedl, že hokejové extralize scházejí osobnosti, nikdo na ni vlastně moc nekouká a pětinásobný mistr Třinec není žádná značka.

„Já si toho ani nevšiml, ale dostal jsem link od pana Syrovátky (majitel hokejového Liberce), který se mi omlouval, že to není názor Liberečáků. Přeju panu Kaniovi i fotbalovému Liberci, ať se jim daří. Ale pokud chtěl hrát na špici, tak proč investoval do Liberce a nekoupil raději Spartu nebo Slavii,“ vzkazoval pobaveně Moder libereckému majiteli.

Ten se pár dní po svém vyjádření nazval na sociální síti třineckým fanouškem a přijal pozvání na některý domácí zápas. „Ideální příležitost přiznat veřejnosti zásadní zvrat v mém životě. Stal jsem se fanouškem Třince. Moc sice nevím, kde Třinec je, ale to nevadí. Jdeme si pro šestej titul v řadě. OCELÁŘI!!!! Těším se na dres. Kundratek 84!!,“ napsal Kania.