Hlavní obsah

Bizarní maraton ve Finsku. Na první gól se čekalo 38 nájezdů, neuspěli ani Češi

Ve finské hokejové lize se přepisovaly rekordy. V zápase mezi IFK Helsinky a KooKoo rozhodovala až 19. série nájezdů. Co je však ještě překvapivější, první proměněný byl až ten úplně poslední. Střelcům pořádně zvlhnul prach, selhali hned ve 37 případech. Maraton rozhodl ve prospěch hostů až 38. pokus v pořadí, který měl na svědomí švédský útočník Marcus Davidsson. Neuvěřitelné utkání mělo i trojitou českou stopu.

Foto: Profimedia.cz

Český útočník Petr Kodýtek

Článek

Samostatné nájezdy už jsou, zejména v základní části hokejových soutěží, naprosto běžnou součástí nerozhodných zápasů. Praktikují se zejména kvůli tomu, aby se urychlilo hledání vítěze.

To ovšem úplně nevyšlo v zápase 8. kola nejvyšší finské ligy. Za stavu 3:3 šlo střetnutí do prodloužení, v němž branka nepadla. A nezvykle dlouho se na ni čekalo i v rozstřelu.

Z klasických pěti sérií se netrefil nikdo včetně Petra Kodýtka na domácí straně a Radka Koblížka v dresu hostů. A tak dostali šanci i další hráči. Druhý pokus měli i oba čeští útočníci, ale znovu selhali.

Nekonečný souboj mohl v 19. sérii rozseknout i třetí tuzemský zástupce, obránce Ronald Knot z Helsinek, ovšem také neuspěl. Pak už se na to nemohl dívat Davidsson, nic nevymýšlel a povedenou ranou k tyči propálil 20letého slovenského brankáře Rastislava Eliáše, jenž dostal premiérovou šanci v hlavním týmu od první minuty a předvedl se ve skvělém světle.

A navzdory porážce nadšeně říkal: „Tohle jsem ještě nikdy nezažil. Byla to parádní zkušenost. Snad si to ještě někdy zopakuju,“ usmíval se Eliáš. Pozoruhodná tahanice s jedinou trefou ze 38 nájezdů je s jistotou rekordem finské ligy. A velmi pravděpodobně i světovým unikátem, což však nelze z dohledatelných zdrojů doložit.

Spokojenější se dvěma body nakonec bylo KooKoo, které i díky jednomu gólu Koblížka zapsalo třetí vítězství v řadě a v tabulce poskočilo na desátou pozici. Lépe jsou na tom však stále třetí Helsinky, za které poprvé skóroval Kodýtek, jenž už však nasbíral i osm asistencí.

Nejlépe si v kvalitní severské soutěži zatím vede Ilves s dvojicí českých gólmanů Jakubem Málkem a Dominikem Pavlátem i obráncem Danielem Gazdou a forvarem Adamem Najmanem. Celek z Tampere zvládl prvních sedm duelů bez zaváhání, padl až včera s Ässätem. Naopak Lahti s další čtveřicí krajánků (Jordán, Zábranský, Horký, Bareš) se zatím s pěti body krčí na dně tabulky.

Související témata: