Hlavní obsah

Pastrňák dál stíhá Jágra, má sedmou Zlatou hokejku! Skokanem ankety hrdina mistrů světa

Žádné překvapení. Po dalším výtečném ročníku je David Pastrňák znovu nejlepším českým hokejistou sezony i oficiálně. Útočník Bostonu, který se před necelým měsícem postaral o rozhodující gól ve finále domácího mistrovství světa, opanoval 56. ročník ankety Zlatá hokejka. Jde už sedmé prvenství 28letého útočníka, jenž nadále stíhá rekordmana Jaromíra Jágra, který triumfoval dvanáctkrát. Za Pastrňákem skončili druhý Lukáš Dostál a třetí Martin Nečas.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Marcela Ziembová, maminka Davida Pastrňáka a Libor Bouček s trofejí pro vítěze během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2024

Článek
Fotogalerie

Za svou životní sezonou v NHL zaostal jen lehce. David Pastrňák i po konci zkušených parťáků Krejčího s Bergeronem dokázal, že může být v Bostonu opravdovým lídrem na ledě i mimo něj. Bruins táhl do play off celkem 110 body (47+63), tedy svým druhým nejlepším příspěvkem v kariéře, což mu stačilo na páté místo kanadského bodování.

Ve vyřazovacích bojích ho limitovalo zranění kyčle, přesto rozhodl v prodloužení sedmý duel proti Torontu. Ve druhém kole už však nad síly Bostonu byla Florida. Pastrňák se ovšem i přes zdravotní problémy vydal do Prahy podpořit národní tým na světovém šampionátu. Už před ročníkem si totiž vytyčil jasný cíl: „Chci získat Stanley Cup nebo zlato na domácím MS.“

A to se mu nakonec splnilo. Havířovský rodák si svou jedinou trefu na turnaji schoval až do finále proti Švýcarsku. Signál po vhazování a jeho rána z levého kruhu i následná oslava už navždy zůstanou v paměti českých fanoušků. „Myslel jsem, že se po gólu na kolena v životě nedostanu, ale ty emoce byly tak velké… Ani nevím, že v sobě takové emoce mám, abych tak slavil gól,“ líčil Pastrňák se zlatou medailí na krku.

Myslel jsem, že se při oslavě gólu nikdy nedostanu na kolena, přiznal David Pastrňák. To, co vypuklo, bylo neskutečné!Video: Sport.cz

Symbolicky to byl právě nejlepší český hokejista posledních let, kdo rozhodl o titulů mistrů světa po čtrnáctiletém čekání. „Jsem pyšný a šťastný! Na zlatou medaili jsme dlouho čekali a nemohla přijít v lepší čas než u nás doma,“ uvědomoval si vítěz Zlaté hokejky, který se z nedělního slavnostního ceremoniálu omluvil a ocenění za něj převzala maminka Marcela Ziembová.

Od roku 2017 našel přemožitele jen jednou, pouze v roce 2022 ho přeskočil Ondřej Palát, tehdy čerstvý šampion NHL. Pastrňák stejně jako před rokem ovládl všechna tři kola, ve finálovém dostal od 62 hlasujících z řad trenérů, zástupců Českého hokeje, expertů a novinářů celkem 595 z 620 možných bodů.

Každý z hlasujících seřadil dle svého uvážení finálovou desítku, hráč na prvním místě obdržel deset bodů, na desátém jeden. Pastrňáka na první místo zařadilo 47 hlasujících, deset jich vybralo na první příčku brankáře Lukáše Dostála. Skokan ankety, který loni nezískal ani bod, jich ve třetím kole nasbíral 516 a skončil druhý.

„Do desítky jsem se dostal vůbec poprvé; a hned skončit na druhém místě, navíc v takhle mladém věku, je skvělé. Nesmírně si toho vážím, vždyť tu máme spoustu úžasných hráčů,“ vzkázal 23letý gólman, jeden z hrdinů zlaté reprezentace, jenž vychytal na mistrovství tři čistá konta.

Že nedokázal přeskočit i hvězdného Pastrňáka, ho nemrzí. „Vítězství mu nezávidím. Vždyť Pasta je náš nejlepší hokejista. Samozřejmě vyhrál zaslouženě a jsem za něj moc rád,“ usmál se Dostál.

Do elitní desítky Zlaté hokejky se dostalo hned osm čerstvých světových šampionů. Na třetí pozici těsně o šest bodů za Dostálem skončil forvard Caroliny Nečas, který si tak oproti loňsku o příčku pohoršil, naopak z pátého na čtvrté místo poskočil kapitán národního týmu 39letý forvard Roman Červenka, jenž před týdnem ovládl anketu Mezinárodní hokejové federace o nejlepšího světového hráče sezony.

V rámci slavnostního večera byly vyhlášeny i další kategorie. Nejlepším juniorem byl zvolen kapitán bronzové dvacítky Jiří Kulich, nejlepší hokejistkou se stala útočnice Denisa Křížová a para hokejistou brankář Martin Kudela.

ZLATÁ HOKEJKA 2024
JMÉNOKLUBBODY
1. David Pastrňák(Boston/NHL)595
2. Lukáš Dostál(Anaheim/NHL)516
3. Martin Nečas(Carolina/NHL)510
4. Roman Červenka(Rapperswil/Švýc.)374
5. Filip Hronek(Vancouver/NHL)304
6. Pavel Zacha(Boston/NHL)290
7. Radko Gudas(Anaheim/NHL)275
8. Lukáš Sedlák(Pardubice)204
9. Tomáš Hertl(San Jose, Vegas/NHL)176
10. Petr Mrázek(Chicago/NHL)166
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.