Hlavní obsah

Mistrovský tah Třince. Kurovského úder složil Lausanne

Aktualizováno

Cenné vítězství 2:1 v prodloužení na ledě švýcarského Lausanne urval Třinec na úvod hokejové Ligy mistrů, když důležité vyrovnání obstaral na začátku třetí části Libor Hudáček a vítěznou branku pak zařídila po 44 vteřinách prodloužení přesilovková teč Daniela Kurovského.

Foto: Profimedia.cz

Třinec (v bílém) zvítězil v Lausanne po prodloužení.

Článek

Třinec postrádal nejen po operacích se stále ještě zotavujícího Jeřábka, M. Růžičku i Nestrašila, ale nehrál ani další útočník Cienciala. Lausanne, v sestavě i s českým obráncem Skleničkou, mělo víc ze hry, ale obtížně překonávalo dobře fungující třineckou obranu.

Zejména ve druhé třetině se výrazná převaha domácích promítla i do počtu střel 17:5, ale Mazanec zůstával dlouho neprůstřelný. Až 31 vteřin před koncem prostředního dějství při pobytu Adámka na trestné lavici jej překonal Rochette.

Odpověď Ocelářů přišla brzy po pauze. Z teprve desáté střely na branku švýcarského celku se zrodilo vyrovnání, které obstaral brejk dvou slovenských útočníků. Daňo se vřítil do útočného pásma, kde báječnou přihrávkou našel skórujícího krajana Hudáčka.

Šance rozhodnout pak byly na obou stranách, ale skóre se neměnilo, ani když byl v poslední minutě základní hrací doby vyloučen domácí Bozon za hru vysokou hokejkou. Když využití početní výhody nevyšlo ke konci třetiny, povedlo se v prodloužení.

Střelu z pravého kruhu Daňa tečoval perfektně Kurovský a navzdory trenérské výzvy Lausanne sudí u videa situaci přezkoumali a gól platil, byť puk šel do sítě od brusle třineckého útočníka. „Měli jsme domluvený signál a jak jsem odskakoval z předbrankového prostoru, tak mě puk trefil do nohy a se štěstím se to odrazil do brány. Věřil jsem, že to uznají a odvezeme si bod navíc,“ přemítal Kurovský.

„Doufám, že uspějeme i v neděli na ledě francouzského Rouenu. Potřebujeme tam vyhrát, aby zisk z Lausanne nepřišel vniveč,“ dodal Kurovský. Některé úseky zápasu na švýcarském ledě ale byly pro Třinec hodně obtížné. „Dostávali jsme se pod tlak, pár střídání jsme byli úplně zavaření. Bylo to z naší strany takové kostrbaté, měli jsme problém udržet se na kotouči a hodně jsme jej odpalovali,“ uvažoval autor vítězné branky, ale ocenil přítomné třinecké fanoušky. „Byli naprosto skvělí. Zdálo se mi, že jich bylo v hledišti víc, než kolik s námi letělo,“ usmíval se Kurovský.

Hokejová Liga mistrů
HC Lausanne - HC OCELÁŘI TŘINEC 1:2 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 40. Rochette (Suomela) - 42. Hudáček (Daňo, P. Vrána), 61. Kurovský (Daňo). Rozhodčí: Kaukokari (Fin.), Hürlimann - Stalder, Duc (všichni Švýc.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 4071.
Sestava Třince: Mazanec - Adámek, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Mrtka, Marinčin, Jank - Hudáček, Sikora, Daňo - Kurovský, P. Vrána, M. Roman - Walega, Addamo, Teplý - Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.
Pelicans Lahti - Färjestad 0:5
Bremerhaven - Ženeva 3:2
Straubing - Sönderjyske 3:0
Rouen - Klagenfurt 2:4
Salcburk - Skelleftea 3:4
Související témata: