Hlavní obsah

Tragická zpráva, v 52 letech zemřel hokejista Berezin, autor prvního hattricku v historii ruské reprezentace

Aktualizováno

Ve věku dvaapadesáti let zemřel někdejší ruský hokejový útočník Sergej Berezin. Rodák z Voskresensku reprezentoval sbornou na čtyřech MS, ZOH 1994 a Světovém poháru 1996. V NHL odehrál přes 500 zápasů. O úmrtí levého křídelníka informovaly bez uvedení příčiny oficiální stránky NHL.

Foto: ČTK / Michal Doležal, Profimedia.cz

Sergej Berezin (vpravo) v souboji s českým útočníkem Petrem Sýkorou během mistrovství světa v roce 1998.

Článek

„Včera mi volala jeho žena z Floridy a řekla mi tu hroznou zprávu. Zatím nejsou k dispozici žádné podrobnosti o tom, co se stalo. A já sám jsem se v takové situaci nemohl na mnoho zeptat. Všechno se stalo náhle, nikdo to nečekal. Cítím se, jako bych ztratil svého bratra,“ prohlásil pro ruský server Match TV bývalý obránce Ruska a Montrealu Andrej Markov, jenž se stejně jako Berezin narodil ve Voskresensku a pojil je blízký přátelský vztah.

Berezin byl vůbec prvním autorem hattricku v historii ruské hokejové reprezentace (po rozpadu Sovětského svazu). Podařilo se mu to na MS 1995 ve Švédsku při výhře 8:0 nad Švýcary v základní skupině.

Za národní tým odehrál Berezin celkem 94 zápasů a vstřelil 41 gólů. V roce 1994 si ho na draftu NHL vybralo Toronto, za sedm sezon strávených v nejslavnější hokejové lize světa nastoupil za Maple Leafs Arizonu, Montreal, Chicago a Washington k 502 duelům a zaznamenal 286 bodů (160+126).

„Jsme nesmírně zarmouceni, když jsme se dozvěděli o náhlé smrti Sergeje Berezina. Sergej byl draftován Torontem v roce 1994 a strávil pět sezon v dresu Leafs. V historii klubu je na 32. místě, pokud jde o bodování play off. Naše myšlenky jsou v této těžké době s jeho rodinou a přáteli,“ uvedlo Toronto na sociálních sítích.

V NHL Berezin skončil v roce 2003, následně si střihl ještě jednu sezonu v Rusku za CSKA Moskva, aby pak ukončil kariéru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.